Man kan godt skrælle løg med vanter på, men man skal ikke arbejde på akkord! lød medlingen fra 4.y på Herstedlund skole.

Man kan godt skrælle løg med vanter på, men man skal ikke arbejde på akkord! lød medlingen fra 4.y på Herstedlund skole.

Se billederne:

Frosten lærte 4. klasser om vikingernes barske liv

Det var bidende koldt, da børn fra Herstedlund skole gik i dybden med gamle danske folkeviser i Vikingelandsbyen

Af
Jørgen Brieghel

Der er en vis udfordring i at skrælle løg med vanter på, spille på lyre, som ikke helt holder stemningen på grund af frost og i det hele taget i at holde varmen udendørs. Det måtte 4.y fra Herstedlund skole sande, da de var på besøg i Vikingelandsbyen. Som del af Albertslunds Kulturtrappe skulle alle 4. klasser i et formidlingsforløb i Vikingelandsbyen. Billedskolen og Vikingelandsbyen var sammen om temaet Folkeviseuniverset. ”Vi har et to-dages forløb med børnene. I dag har de f.eks. været i Salshuset, hvor vi fortalte dem om gamle danske folkeviser, vi forsøgte også at synge – men det var svært på grund af den hårde frost. Vi har også danset ringdans og kædedans. Derefter blev den ene del af klassen sat til at forberede frokost over bål, mens den anden del gik ind i vores lune administrationshus og tegnede med Billedskolens lærere”, fortæller Maria Ojantakanen, souschef i Vikingelandsbyen. Inden døre var børnene inspireret af det smukke Risby-tapet til at lave en tegnet fortælling om de ting, de havde oplevet i løbet af dagen. Da en stor del af dagen var gået med folkeviser, var det naturligt, at figurer og væsener herfra prægede de tegnede fortællinger. Folkeviseforløbet fandt sted i de dage, hvor Danmark var ramt af dybfryserkulde. ”Men kulden er i virkeligheden med til at give børnene en bedre fornemmelse af, hvor hårdt det har været at leve i vikingetiden”, siger Maria Ojantakanen. ”Det var hårdt at skulle holde varmen ved bålet inde i salshuset eller at være tvunget til at arbejde ude i kulden for at tilberede mad”. Men hvad kan børnene bruge de gamle folkeviser til? ”De er en del af historien, og de fortæller meget om, hvordan livet var dengang for 1000 år siden. Nogle af de ting, der tages fat på i folkeviserne, kender vi faktisk også i dag: Æresdrab, familiefejder, børne født uden for ægteskab. Det fortæller viserne om. Og så ved vi også fra folkeviserne, at allerede vikingerne glædede sig til forårets komme, når de ved vintertide sad omkring bålet og skrev viser. Det fremgår af omkvæd i mange viser, at man ser frem til at løvet springer ud og solen kommer igen. Ligesom vi gør i dag!” Kulturtrappen Skolerne i Albertslund har fået en Kulturtrappe for indskoling og mellemtrin. Kulturtrappen indeholder obligatoriske aktiviteter for alle klassetrin. Kulturtrappens aktiviteter er lagt ind i skolens plan og godkendt af skoleledelserne.

Publiceret 02 March 2018 06:33