Bo-Vest:

Renoveringer for 371 mio. kr. bliver udskudt i Albertslund

Formand for Bo-Vest, Vinie Hansen, mener at regeringen straffer alle lejere med sin ghettoplan

Af
Jørgen Brieghel

Regeringen vil tage penge fra renoveringer af almene boliger og bruge dem på indsatser i udsatte boligområder. Det betyder, at mange lejere må kigge langt efter tiltrængte renoveringer, de selv har sparet op til i Landsbyggefonden siger Vinie Hansen.

Alene i Albertslund bliver helt nødvendige renoveringer for 371 mio. kr. udskudt i afdelingerne Capellavænget, Miravænget, Rigelvænget, Toften, Hyldespjældet og Blokland. Det oplyser Bo-Vest.

AP fortalte først, at renoveringerne vil blive aflyst. Men hos Bo-Vest fortæller man, at der hele tiden kommer ny information ind. Seneste melding er derfor, at intet bliver aflyst - højst udskudt.

Beslaglægger lejernes friværdi

”Det er lejernes friværdi, man beslaglægger. Tænk, hvis man havde foreslået at gøre det samme med boligejernes friværdier! De penge, lejerne har sparet op i Landsbyggefonden, er deres friværdi,” siger Vinie Hansen, bestyrelsesformand i BO-VEST og næstformand i BL.

Hun er vred og ærgerlig over regeringens plan, som hun mener pålægger lejerne et urimeligt ansvar. Et ansvar de allerede har taget en gang.

”Via huslejen har vi været med til at finansiere sociale indsatser i udsatte boligområder. Vi har taget et ansvar på os, og man kan ikke bede os betale igen, ved at fjerne vores udsigt til at få renoveret og moderniseret vores boliger,” siger Vinie Hansen.

Lejerne i Danmark sparer op til renoveringer og boligsociale indsatser via en del af huslejen, der indbetales til Landsbyggefonden.

“Regeringen fjerner vores udsigt til at få renoveret og modernioseret vores boliger”, siger Vinie Hansen, Bo-Vest. Foto: Stefan Kai Nielsen/Ekko

“Regeringen fjerner vores udsigt til at få renoveret og modernioseret vores boliger”, siger Vinie Hansen, Bo-Vest. Foto: Stefan Kai Nielsen/Ekko

Renoveringer

Ifølge regeringens plan skal Landsbyggefonden renovere for 21 mia. kr. i årene fra 2019-2026. Heraf skal 12 mia. kr. gå til at løse udfordringer i udsatte områder. Der er med andre ord godt og vel en milliard kroner om året til andre renoveringer.

”En milliard om året dækker ikke engang de boligområder, der her og nu står på venteliste til en renovering. Det betyder reelt, at alle renoveringer uden for udsatte områder stopper fra 2020, og det er helt og aldeles uacceptabelt,” mener Vinie Hansen.

Hun minder statsministeren om, at han ved fremlæggelsen af planen kaldte det en samfundsopgave at løse udfordringerne i udsatte boligområder.

Mangelfuld politik

Vinie Hansen mener, at udfordringerne i udsatte områder skyldes flere års mangelfuld integrations-, uddannelses- og beskæftigelsespolitik. Det er samfundsopgaver, og løsningen må deles på tværs af samfundet, siger hun:

”Det er en fælles opgave at løse fælles problemer. Dem kan man ikke tørre af på en udvalgt del af befolkningen,” siger hun. Vinie Hansen foreslår, at renoveringer af almene boligområder og løsning af udfordringer i udsatte boligområder håndteres hver for sig.

”Det er afgørende at modernisere og udvikle almene boligområder, så de er attraktive for nuværende og kommende beboere. Hvis vi ikke udvikler, og det kan vi ikke med regeringens udspil, mister områderne værdi, og så opstår der jo netop nye udsatte boligområder,” påpeger Vinie Hansen.

I Albertslund

I Albertslund, hvor Vinie Hansen bor, har almene lejere i årevis arbejdet med at finde løsninger, der både kunne udvikle boligerne og byen. Der er moderniseret og klimarenoveret og set frem, så kommende beboere, både børnefamilier og seniorer, kunne have et godt sted at bo mange år frem.

”Vi beboerne har taget et stort socialt ansvar for udviklingen af byen og de udfordringer, der var visse steder. Ved siden af det, har vi sparet friværdi op i Landsbyggefonden, så vi kan fortsætte den positive udvikling. Den mulighed vil regeringen nu fjerne,” slutter Vinie Hansen.

Publiceret 12 March 2018 11:49

Albertslund Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Albertslund Posten
SENESTE TV