Borgmestre mødes på Borgen:

Vil have bedre udligning

Hovedstadskommunernes borgmestre mødes 15. marts på Christiansborg

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

Som det er fremgået af flere medier, skal udligningningsordningen laves om her i 2018. Det er ordningen, der fordeler penge mellem hovedstadsområdet og resten af landet, så et ensartet serviceniveau kan sikres i hele landet.

Ordningen indebærer, at hovedstadsområdet betaler godt 13 milliarder kroner tilsammen. Udsigten til at ordningen også fremover vil koste kommunerne dyrt, får torsdag den 15. marts borgmestrene fra hovedstadskommunerne til at tage til et fælles møde på Christiansborg.

Her vil borgmestre og folketingsmedlemmer valgt i hovedstadsområdet drøfte, hvad der er muligt at gøre for at stoppe det som borgmestrene mener er en klar forskelsbehandling.

De har bedt om at få en dagsorden på mødet, hvor det fremgår, at man mener der er en skævhed i udligning, og der derfor bør ses på hvordan man undgår at ordningen “bliver endnu skævere”, som det formuleres.

Der er grund til bekymring, hvis man spørger borgmestrene, heriblandt også Steen Christiansen fra Albertslund. De ting, der netop nu diskuteres bag lukkede døre i Folketinget, mener de i værste fald kan betyde, at hovedstadsområdet mister et milliardbeløb hvert år i bloktilskud fra staten.

”Det siger sig selv, at en udligningsreform på det niveau vil være et alvorligt slag mod vores borgeres velfærd og arbejdspladserne i hovedstadsområdet,” siger borgmester Steen Christiansen.

Han peger på, at alene i 2018 sender hovedstadskommunerne 13,3 milliarder kroner til kommunerne i resten af landet, hvilket er en stigning på 90 procent siden 2007.

”Hovedstaden er et sammenhængende område. Derfor har vi borgmestre på tværs af partier samarbejdet for at stå sammen i kampen for et mere rimeligt udligningssystem. Men vi er ikke alene i den kamp. Det er nemlig vores medlemmer af Folketinget, der er valgt i hovedstadsområdet, der skal være med til forhandlingerne om en ny udligningsaftale. Godt nok er de i klart undertal i forhold til dem, der har et fast blik rettet mod den jyske højderyg. Det vidner tidligere beslutninger om tomme motorveje i Jylland, et overvældende antal idrætsanlæg uden for hovedstadsområdet og seneste udflytningen af de statslige arbejdspladser i hvert fald om,” siger Steen Christiansen.

Han opfordrer samtidig borgerne til at kontakte de folkevalgte landspolitikere:

”Vores medlemmer fra Folketinget har brug for at vide, at udligning også optager borgerne. Vi borgmestre i samarbejdet Stopforskelsbehandlingen.nu vil derfor opfordre borgerne til at kontakte de folkevalgte i særligt Københavns Storkreds, Københavns Omegns Storkreds og Nordsjællands Storkreds. På den måde kan vi sammen fortsætte kampen for at stoppe forskelsbehandlingen af vores borgere nu.”

Man kan læse mere om de 34 hovedstadskommuners indsats på www.stopforskelsbehandlingen.nu.

Publiceret 12 March 2018 05:00

Albertslund Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Albertslund Posten
SENESTE TV