DEBAT:

Budgetpartierne indgår aftale om seniorboliger som giver mulighed for spekulation

Helge Bo Jensen, Kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten

På kommunalbestyrelsens dagsorden tirsdag er der en sag om ”Udviklingsaftale med forkøbsret for etablering er private seniorboliger 3 steder i Albertslund”.

Forslaget går ud på at Albertslund kommune skal betale 500.000 kr. for at et privat firma ”Propreco” udarbejder et dispositionsforslag for private seniorboliger tre steder i kommunen, nemlig i Roholmsparken, på Hjørnegårdsgrunden og på Stensmosegrunden. Desuden får ”Propreco” forkøbsret til grundene.

Sagen giver imidlertid anledning til en række alvorlige spørgsmål:

1) En søgning i CVR-registret afslører at de to personer, der er nævnt i sagsfremstillingen som administrerende direktører/ ejere af de 6 firmaer i Propreco-konstruktionen begge har haft ledende positioner i en lang række firmaer der er gået konkurs. Den ene er noteret som fx stifter eller direktionsmedlem i 13 sådanne firmaer, den anden i 7 firmaer. Det viser sig ifølge bogen ”Andres penge”, der handler om finanskrisen i Danmark, at den ene af disse personer spillede en vigtig rolle under finanskrisen, hvor hans ejendomskoncern ”Ernst Properties”, der gik konkurs, nåede at skylde Roskilde Bank hele 340 millioner kr.

2) Ingen af Propreco-firmaerne har været belastet af store skattebetalinger. I årene 2012, 2013, 2014, 2015 og 2016 har disse 6 firmaer betalt 0 kr. i selskabsskat – med en enkelt beskeden undtagelse: I 2015 betalte et af firmaerne 29.000 kr. i selskabsskat. Man kan vel slutte, at enten kniber det med de økonomiske muskler i disse firmaer, eller også er de – sikkert fuldt lovligt - gode til at undgå at betale skat.

3) I sagsfremstillingen får man det indtryk, at selskabet Fællesheden Aps oprettes med det formål at stå for projekterne i Albertslund. I virksomhedsregistreret kan man imidlertid se, at Fællesheden Aps allerede eksisterer, men indtil i sidste uge hed ”Udviklingsselskabet Tårnby Torv Aps”. Selskabet blev stiftet i maj 2016, så man kan have sine tvivl om hvor meget udvikling det har kunnet bidrage med i Tårnby.

Der er tale om at investorer, måske Propreco, eller andre de kan sælge en del af projekterne til, opfører seniorboliger, der så kan lejes ud eller sælges videre. Det kan undre, at Socialdemokraterne og de øvrige budgetpartier overhovedet vil give mulighed for spekulation i privat udlejning. Modsat almene boliger så er formålet at tjene penge til investorerne – og det kan næppe undgå at føre til ringere kvalitet eller højere husleje. Til skade for de kommende beboere.

 

Læs "Vil gøre Albertslund til laboratorium for seniorboliger"

 

På baggrund af de nye oplysninger foreslår Enhedslisten:

 - At kommunalbestyrelsen afviser at indgå den foreslåede særaftale med denne kreds af firmaer og personer.

 - At forvaltningen pålægges fremover at forholde sig til kommunens politik vedr. aftaler med private virksomheder. KB vedtog i dec.2016 i forbindelse med vedtagelsen om kontrol af skattely-aktiviteter: ”at kommunen ikke ønsker at samarbejde med virksomheder, der systematisk undgår at betale skat i Danmark”

Publiceret 12 March 2018 11:00

Albertslund Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Albertslund Posten
SENESTE TV