Se billederne:

De bygger store modeltog - et IC-3 tog er over en meter langt

Dansk Model-Jernbane Klub har holdt til i Albertslund side 2005, hvor man er i gang med at bygge en bane op. Klubben er landets ældste og fylder 80 år 17. marts

Af
Jørgen Brieghel

Dansk Model-Jernbane Klub (DMJK) er landets ældste modeljernbaneklub, stiftet i 1938. DMJK har siden 2005 haft hjemsted i Albertslund, hvor klubben råder over knap 300m2 lokaler i Hersted Industripark, hvor man er godt i gang med at bygge en stor modeljernbane.

”Den er bygget i et målestoksforhold på 1:45 - det hedder skala 0”, fortæller Jan Bertelsen, formand for klubben.

”I den skala er et DSB IC-3 tog er ca. 130 cm langt i model, så det kræver en del plads. Det har historisk været svært at få modeller af dansk materiel i denne størrelse, så det meste af det, der kører på klubbens anlæg er håndbyggede modeller og det er i øjeblikket over 200 modeller af lokomotiver og vogne på klubbens anlæg. Meget af det ejes af klubbens nuværende medlemmer, men en del er også foræret eller testamenteret til klubben af tidligere medlemmer. Det samme gør sig gældende for huse og øvrige bygninger, der også alle er håndbyggede og ofte meget detaljerede”.

17. marts 2018 fejrer klubben sin 80 års fødselsdag med et arrangement for klubbens venner og samarbejdspartnere i lokalerne i Albertslund.

Jernbane-fotoarkiv

”Udover modeljernbanen danner lokalerne i Albertslund også basis for klubbens øvrige aktiviteter”, fortæller Jan Bertelsen. ”Det er f.eks. et jernbanefotoarkiv, et tegningsarkiv samt et omfattende bibliotek og en tidsskriftssamling og hvor de ca. 70 medlemmer også har mulighed for at sidde i behagelige omgivelser og få en kop kaffe på de ugentlige klubaftener. En gang om måneden er der kørsel på anlægget, ellers går tiden med at bygge på anlægget”.

Foruden lokalerne i Albertslund råder klubben over lokaler på Nørrebro station. Her findes klubbens oprindelige anlæg fra 1938, opbygget under 2. Verdenskrig bevaret. Dette anlæg er Danmarks ældste fungerende modeljernbane og formentlig også Nordens. Også her er der en ugentlig klubaften og regelmæssig kørsel på anlægget.

Man kan læse mere på www.dmjk.dk

I størrelsen O er der muligheder for at lave masser af detaljer på modellerne og baneanlægget. Privatfoto

I størrelsen O er der muligheder for at lave masser af detaljer på modellerne og baneanlægget. Privatfoto

Privatfoto

Privatfoto

Baneanlægget er uhyre realistisk. Privatfoto

Baneanlægget er uhyre realistisk. Privatfoto

Publiceret 13 March 2018 05:00

Albertslund Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Albertslund Posten
SENESTE TV