DEBAT:

Madmod, lederskab og politisk styring

Dennis Schmock, madpolitisk ordfører for Radikale Venstre Albertslund, Lange Eng 58:

Ved seneste kommunalbestyrelsesmøde var der en lang debat om mad i daginstitutionerne. Svin eller ej? Halal eller ej? Kødfri dage eller ej?

Der er mange forskellige holdninger – mere eller mindre relevante for børnenes hverdag – men det bekymrer mig egentligt ikke. Her må hver kvinde og mand jo mene, hvad de vil.

Jeg er dog bekymret over mange lokalpolitikeres trang til at skulle blande sig i alt fra stort til småt. Et af kommunalbestyrelsens medlemmer argumenterede for, at det er at tage politisk lederskab at blande sig i hvad der sker i kommunen – og det er åbenbart så helt ned til, hvorvidt der bliver smurt svinepostej eller svampepostej på rugbrødet.

Helt ærligt – er det politisk lederskab? Er det at udfylde sin rolle som medlem af kommunalbestyrelsen?

Når politikere blander sig i børnenes hverdag på et så detaljeret plan, så siger man direkte ”Kære medarbejdere og forældrebestyrelser – I magter ikke opgaven. Vi har ikke tillid til, at I selv kan finde ud af tingene.”

Politisk lederskab er at gå forrest og vise vejen og have nogle visioner og ambitioner på borgernes vegne. At udstikke de overordnede rammer og politikker, som kommunen arbejder under.

Politisk lederskab er dog endnu mere at udvise tillid til medarbejderne. At vise dem, at de er værdsatte, og at man anerkender deres faglighed. Det er at udvise tillid til forældrebestyrelserne og vise dem, at det ikke bare et for et syns skyld, man har dem.

Så min og Radikale Venstres helt store opfordring til kommunalpolitikerne er: Stig op i helikopteren (eller lån forvaltningens drone) og se det hele i et lidt større perspektiv. Vis tillid til medarbejderne og de lokale forældrebestyrelser.

Udstik vejen og rammerne. Men bland jer uden om detaljerne.

Publiceret 27 March 2018 06:00

SENESTE TV