Lars Løkke Rasmussen forsikrede tirsdag, at sparede lønmidler ved en eventuel lockout skal indgå i en velfærdspulje. Pressefoto: Venstre

Lars Løkke Rasmussen forsikrede tirsdag, at sparede lønmidler ved en eventuel lockout skal indgå i en velfærdspulje. Pressefoto: Venstre

Lars Løkke inspireret af Albertslund-modellen?

De lønkroner, som staten vil spare, hvis de statsansatte bliver lockoutet, skal øremærkes til velfærd, meddelte statsministeren tirsdag

Af
Jørgen Brieghel

Det kunne se ud til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ladet sig inspirere af Albertslund-modellen – et forslag fra SF Albertslund som er vedtaget af flertallet i kommunalbestyrelsen om at sparede lønmidler ved en lockout skal tilbage til de berørte områder.

I hver fald meddelte statsministeren tirsdag, at den cirka kvarte milliard lønkroner, som staten dagligt vil spare, hvis de statsansatte bliver sendt hjem fra arbejde i en lockout, skal øremærkes til velfærd.

”Jeg håber ikke, at det kommer til strejke og lockout, men hvis det ender der – og det kan vi jo desværre ikke helt udelukke – så vil staten jo spare nogle lønkroner. En del af pengene vil skulle bruges bagefter på at indhente det fortabte, men der vil være noget i overskud – og så vil vi gøre nettoregnestykket op bagefter og sikre, at de penge vender tilbage. Derfor vil jeg lave en velfærdspulje”, sagde han f.eks. til dr.dk.

Glad og stolt

I Albertslund er der en vis stolthed over, at Albertslund-modellen har vakt gehør ude i landet.

”Når Lars Løkke lader sig inspirere af et forslag startet i SF i Albertslund, så bliver jeg da glad og stolt”, siger Vivi Nør Jacobsen, SF Albertslund. ”Men det vigtigste er dog, at vi får sikret, at offentligt ansatte ikke skal se, at det budget, der var allokeret til deres løn, bliver brugt på at lægge et nyt tag på hallen. Ikke at et nyt tag, et lappet hul i vejen eller en skulptur ikke er gode formål, men de skal ikke betales med lønmidler fra velfærdens frontkæmpere”.

Vivi Nør Jacobsen mener, at det viser, at man som arbejdsgiver er parat til at tage ansvar:

”Ansvar for at pengene bliver i den sektor, de er afsat til, så SOSU'ens løn ikke går til at lappe huller i vejene eller en ny skulptur. Som arbejdsgiver vælger man selv hvilke signaler, man vil sende til sine medarbejdere og jeg mener, det er et klart signal om respekt til medarbejderne, når en kommune beslutter at indefryse lønnen, så den kan gå til fx efter/videreuddannelse og til tilhørende vikarbudget efter en eventuel konflikt, siger Vivi Nør Jacobsen.

Efter at kommunalbestyrelsen i Albertslund vedtog forslaget fra SF-Albertslund har andre byer fulgt trop: Blandt andet Gladsaxe, Tårnby, København, Syddjurs og Nyborg har valgt ikke at lade de sparede lønkroner gå tilbage til kommunekassen.

Publiceret 11 April 2018 06:00