Grønt Regnskab er ved at blive færdiggjort i disse dage. En af de første udmeldinger er vandforbruget, som er faldt markant.

Grønt Regnskab er ved at blive færdiggjort i disse dage. En af de første udmeldinger er vandforbruget, som er faldt markant.

Albertslund – igen - verdensmester i at spare på vandet

Vandforbruget i Albertslund er faldet i løbet af det seneste år. En gennemsnitsalbertslunder bruger nu 89,1 liter vand i døgnet

Af
Jørgen Brieghel

Vi er igen verdensmestre i at spare på vandet i Albertslund. Det viser nye tal for Grønt regnskab på kommunens hjemmeside.

Vi var pavestolte i Albertslund, da vi for nogle år siden som første kommune kunne prale af et vandforbrug pr. døgn pr. borger på under 100 liter.

Helt nye tal fortæller, at en albertslunder kun bruger 89,1 liter vand i døgnet. Et fald i forbruget på 5,6 liter fra sidste år, hvor tallet var 94,7 liter.

Besparelserne i vandforbruget er ifølge Grønt regnskab gældende for alle boligtyper.

Tæt-lav er faldet fra 80,9 til 76,9 liter/person/døgn

Parcelhuse er faldet fra 92,1 til 83,1 liter/person/døgn

Tæt/lav lejebolig 98,7 til 93,1 liter/person/døgn

Etageboliger 103,9 til 99,2 liter/person/døgn

Det samlede vandforbrug i Albertslund er faldet fra 1.259.955 i 2016 til 1.154.452 liter i 2017. Det er vel at mærke vandforbrug for både private, virksomheder og offentlige institutioner.

Læs mere på groentregnskab.albertslund.dk/albertslund/vand

Det skal understreges, at kommunens Miljøforvaltning arbejder på at opdatere Grønt Regnskab.

”Vi er ved at lægge sidste hånd på det grønne regnskab for 2017, men vi kan allerede nu løfte sløret for, at vi har nogle flotte tal for vandforbruget i Albertslund. Fx er er vandforbruget per person per døgn faldet helt ned til 89,1 liter i 2017”, siger Maja Grønkjær fra Miljø & Teknik i Albertslund Kommune.

Drikkevand ikke en selvfølge

Leif Pedersen (SF), der er formand for Miljø- og Byudvalget er begejstret for de nye tal:

“Rent drikkevand er ikke en selvfølgelighed, det viser den seneste tids fund at giftrester i boringer rundt om i landet. Det er ikke hos os, men det kan på den lange bane betyde, at vi skal dele det vi har med andre. Derfor er det rigtig godt, når vi her i Albertslund går foran og vise vejen for, hvor lidt vand vi rent faktisk kan nøjes med. Tillykke med det flotte resultat til os alle og lad os holde snuden i sporet.”

Begejstringen er også i Agenda Centeret, Her siger Povl Markussen:

”At sænke forbruget med mere 5 liter pr. person i døgnet fra 2016 til 2017 er ud over alle grænser imponerende. Og specielt fordi vi i forvejen er Danmarksmestre i lavest vandforbrug, så vores udgangspunkt var meget lavt. Men det er på alle måder godt. Det er godt for forsyningssikkerheden, fordi jo mindre vand vi bruger, jo lettere har vandværkerne ved at skaffe tilstrækkeligt rent vand. Det er godt for økonomien, for det er penge lige ned i borgernes lommer. Alt andet lige sparer vi kr. 600.000 hver gang forbruget falder med en liter. Tilsammen giver det her en besparelse i størrelsesordenen 3,5 millioner kr. vel at mærke hvert år. Og det er godt for naturen, for jo mindre vand vi bruger, jo mere bliver der til søer og åer – og vand er liv ude i naturen. Så der er win-win-win på alle hylder, og svært at få armene ned”.

Publiceret 16 April 2018 06:45