ANNONCE

Mange unge tør ikke søge sundhedsfaglig hjælp hos lægen og på apoteket, men går i stedet og tumler med problemerne for sig selv.

Apoteket har fokus på børn og unge

Albertslund og Vallensbæk Apotek gør meget for, at kommunens børn og unge lærer at passe godt på sig selv og får nogle gode medicinvaner

Sund livsstil og gode medicinvaner grundlægges i barn- og ungdommen, og Albertslund og Vallensbæk Apotek gør sit til, at kommunens børn og unge lærer at passe godt på sig selv og får nogle gode medicinvaner, der måske endda er bedre end forældrenes!

Som led i Danmarks Apotekerforenings kampagne ’Medisund Fornuft – Gode medicinvaner for skolebørn’ tilbyder medarbejdere fra Albertslund Apotek at tage ud på kommunens skoler og undervise børn op til 6. klasse om rigtig brug af medicin.

Undersøgelser viser nemlig, at forbruget af medicin er stigende hos børn i alle aldersgrupper, uden at man samtidig har kunnet identificere en øget forekomst af sygdom.

Samtidig mangler børn og unge – og tilsyneladende også deres forældre – basal viden om medicin.

Apoteker Vinnie Krogh ser en tendens til, at forældre ønsker medicinering af deres sløje børn, hvor det ikke er nødvendigt.

 

 

Unødvendig medicin

”Tendensen er, at lægemidler i stigende grad bliver brugt mod almindelige, ufarlige symptomer, og at medicin i andre tilfælde bliver brugt forebyggende, uden at der er symptomer på sygdom,” siger apoteker Vinnie Krogh, indehaver af Albertslund og Vallensbæk Apotek.

Hun ser blandt andet en tendens til, at forældre ønsker medicinering af deres sløje børn, hvor det ikke er nødvendigt.

”Moderne børneforældre kan være under et stort pres, når de samtidig gerne vil passe deres job og karriere. Derfor tror nogle forældre, at løsningen er penicillin, hver gang børnene er lidt syge, og det er jo ikke altid den rigtige behandling. Antibiotika som penicillin kan give bivirkninger, og generelt betyder et overforbrug af antibiotika jo bare, at vi fremskynder udviklingen af resistente bakterier. I Danmark har vi været dygtige til at undgå denne udvikling, sammenlignet med Sydeuropa f.eks.” siger Vinnie Krogh.

Som led i kampagnen ’Medisund Fornuft” tilbyder apotekets medarbejdere at undervise skoleelever om rigtig brug af medicin. Illustration: Danmarks Apotekerforening.

 

 

Panodil som trøst

Et andet problem er nogle forældres rundhåndede uddeling af smertestillende håndkøbsmedicin som Panodil til deres børn.

Det sker i den bedste mening, men når Panodiler reelt gives som trøst, er det et skråplan.

”Et eksempel er pigen, der skal sove hos veninden. Hendes mor plejer at lægge Panodiler til hende i toilettasken, men har glemt det. Nu bliver pigen nervøs, og sjovt nok kan hun ikke falde til ro. Den slags forbrug af Panodiler er efter min mening forkert. Livet gør ondt engang imellem, uden at det bør skulle klares med en pille. Det gør lidt ondt, men det er helt naturligt at få tænder, så baby skal ikke altid have smertestillende medicin af den grund. Det er en del af det at lære at leve livet,” siger Vinnie Krogh.

Livet gør ondt engang imellem, uden at det bør skulle klares med en pille. Illustration: Danmarks Apotekerforening.

 

 

Fokus på børns infektioner

Det er snart sæson for forkølelse, influenza, øjenbetændelse, halsbetændelse og forkølelsessår. Den næste kampagne på apoteket sætter fokus på ’Børn og infektioner’ med start den 5. november.

Kampagnens pointe er, at de fleste børneinfektioner ikke kræver antibiotika, uanset om de skyldes virus eller bakterier.

Med den rette pleje går de fleste infektioner over af sig selv, godt hjulpet på vej af god håndhygiejne.

”På apoteket står vi klar til at hjælpe med viden og gode råd til behandling og lindring af almindelige infektioner, så dit barn kommer bedst muligt igennem sygdommen. Det er dog vigtigt at søge læge, hvis tilstanden ikke forbedres eller ligefrem forværres,” siger Vinnie Krogh.

De fleste børneinfektioner ikke kræver antibiotika, uanset om de skyldes virus eller bakterier. Illustration: Danmarks Apotekerforening

 

 

Uren hud kan behandles

Mange unge kæmper med bumser og uren hud, der også kaldes akne.

Akne er en meget almindelig hudlidelse, der rammer næsten alle unge tidligt i puberteten og typisk kulminerer i 17-19-års alderen.

For nogle unge bliver deres urene hud så stort et problem, at de isolerer sig og måske lige frem bliver deprimerede.

”Ofte er de slet ikke klar over, at de kan blive behandlet for det, og det er ærgerligt. Hvis de går til apoteket og beder os om råd om deres akne-hud, vil vi kunne hjælpe dem et langt stykke ad vejen,” siger Vinnie Krogh.

 

Frygten for kønssygdomme

Unge kan også tumle med andre problemer – for eksempel frygten for at få klamydia eller andre kønssygdomme.

”Det er mit indtryk, at mange unge ikke tør søge sundhedsfaglig hjælp hos lægen og på apoteket, men i stedet går og tumler med problemerne for sig selv. Det er vigtigt, at de tør gå til lægen og bede om hjælp, og de skal heller ikke være bange for at komme til os på apoteket for medicin og gode råd om behandlingen. Vi har også selv været unge engang, og vi opfører os altid meget diskret og hensynsfuldt,” siger Vinnie Krogh.

Albertslund Apotek

Bytorvet 5

2620, Albertslund

www.albertslundapotek.dk

apoteket@albertslundapotek.dk

Facebook: @AlbertslundApotek