Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Finansiering af Letbanen Ring 3 og Loop City

Regina Hillerup Gildbrovej 68, Ishøj

Letbanen Ring 3, herunder strækningen mellem Lundtofte og Ishøj er 1. etape af et letbanenet, som Hovedstadens Letbane er ved at skabe. Visionen er, at 2. etape af letbanen skal føres fra Brøndby Strand til Avedøre Holme, hvorefter den med tiden bliver udbygget til 3. etape, hvor den kobles på det eksisterende kollektive trafiknet, så der kan etableres en forbindelse til Københavns Lufthavn-Malmø og nordpå mod Helsingør-Helsingborg. Det er hele grundtanken bag "Loop-City" hovedstaden i Utopia.

De samlede udgifter til letbanens 1. etape fra Lundtofte-Ishøj er optimistisk anslået til 3,7 mia. kr. inkl. "korrektionsreserven", der dækker uforudsete udgifter under udførelsen. Men udgifterne kan meget vel blive 8-10 mia. kr., fordi "tilkøb", som dækker alt fra sporvogne, ledningsomlægninger og trafikregulerende foranstaltninger osv. ikke er medregnet.

Letbaneselskabet har ikke fremlagt tal for driftsøkonomien! Det er blot oplyst, at der må forventes et årligt underskud på driften. Hvorfor har Hovedstadens Letbane ikke fremlagt detaljerede tal for driften, så andre har kunnet vurdere, om der er opstillet et realistisk driftsbudget? Øjensynligt vil driften give et trecifret millionbeløb i årligt underskud.

Alt imens letbanen er sat i udbud, er borgmestrene ved at gældsætte borgerne med 40-årige lån til at finansiere letbanen og med en forrentning der bevirker, at man ender med at have betalt op mod tre gange den oprindelige anlægsudgift på grund af rentetilskrivning.

Hvordan vil man skaffe pengene til at betale renter og afdrag på lånene, når indtægterne fra brugerne ikke engang vil kunne dække driften? Borgmestrene i "Ringby"-kommunerne har meldt ud, at man vil hente pengene via øget ejendomsbeskatning for alle grundejere i "Ringby"-kommunerne! Det vil næppe være muligt at hente andet end en brøkdel af pengene via øget ejendomsbeskatning! Staten har meldt ud, at man ikke vil bidrage yderligere! "Ringby"-kommunernes eneste mulighed er herefter at øge personbeskatningen!

De samlede anlægsudgifter for 1., 2. og 3. etape af Letbanen kan meget vel komme til at koste 24-30 mia. kr. inklusive "tilkøb". Udgifter, som skatteyderne kommer til at betale. Hele letbanenettet til "Loop-City" med "tilkøb" kan meget vel komme til at koste 75-100 mia. kr. uden finansiering. Med finansiering vil det højst sandsynligt komme til at koste tre gange så meget, i betragtning af at det vil være et anlæg, der for altid vil køre med underskud.

Måske vil det være den bedste løsning, at lade "Loop-City" forblive hovedstaden i "Utopia".

Publiceret: 16. November 2016 17:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Albertslund Posten

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt