Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Hensyn går begge veje, med udganspunkt i en dansk kultur!

Paw Østergaard Jensen (Soc.), medlem af kommunalbestyrelsen

Hvor står Albertslund i den aktuelle diskussion om den mad vi tilbyder vore børn i daginstitutionerne? Tilbyder vi svinekød og bør vi gøre det?? 

Albertslund har altid haft bespisning af byens børn i daginstitutionerne. Det har vi været og er vi stolte af politisk at kunne fastholde. Vi har truffet et aktivt politisk valg, og fastholdt at børn skal tilbydes et godt og solidt måltid. 

Derfor er der mad til alle Albertslunds børn så længe de går i vuggestue eller børnehave. Og vi tilbyder flere steder også en frokost ordning i skolerne. 

Det er i min optik ligeså forkert at bandlyse svinekød, som det er forkert at undlade at sørge for et alternativ til børn der af religiøse eller andre grunde ikke spiser svinekød. 

Når vi snakker inklusion gælder dette også maden i vore institutioner, og det gælder begge veje. Det er med hensyn som med svingdøre; de skal gå begge veje ellers er det ikke rigtigt hensyn !! 

Mad er også kultur, og i Danmark er en del af kulturen at svinekød indgår i meget traditionel dansk mad. Dette skal efter min opfattelse også være på menuen i Albertslunds institutioner. Og det er det selvfølgelig også. 

Jeg har hørt fortællinger fra forældre og andre om at en række af Albertslunds institutioner har den praksis ikke at servere svinekød overhovedet, af forskellige årsager, oftest fordi det er nemmest. Rygtet siger der også findes steder hvor kødet udelukkende er halal, altså religiøst muslimsk slagtet. 

Det må ikke være den enkelte institution der træffer disse valg. Vi har i Albertslund den holdning at forældre bestemmer hvad ens barn skal spise, der skal tages hensyn til religion, allergi og andet, men det er ikke i orden at undlade at tilbyde svinekød når det er naturligt eller at tilbyde halalkød til samtlige børn. 

Madplanen skal udformes i et samråd mellem forældre og personale, men med hensyn til alle!! Det skal ske i en fordomsfri og tillidsfuld dialog hvor der lyttes til hinanden. Hvis forældre ønsker der serveres en flæskesteg til jul eller laves en grillet pattegris til en sommerfest, skal dette være naturligt og det må være muligt at finde alternativer til de børn som vælger dette fra. 

I Danmark er svinekød i maden en del af vores historie og kultur. Vore daginstitutioner er kulturbærende og det skal derfor også introduceres for vore børn, så kan forældre vælge til og fra. 

Lad mig understreg: Helt at bandlyse svinekød eller udelukkende at servere halalkød, er i min optik forkert og ikke inkluderende. Jeg vil gerne høre fra jer hvis I kender til institutioner i Albertslund som ikke serverer svinekød.

Publiceret: 11. Februar 2018 14:47

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Albertslund Posten