Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Veteran- og pårørende politik

Lars Gravgaard Hansen (Kons.), medlem af kommunalbestyrelsen:

Et flertal i det danske Folketing har ved flere lejligheder besluttet at sende unge danske mænd og kvinder på mission i forskellige områder af verdenen. Det bliver nu Kommunalbestyrelsen tur, til at beslutte om der i Albertslund skal være en ”veteran- og pårørende politik” for de udsendte, når de kommer hjem efter endt udsendelse og bliver veteraner. Der er registreret mere end 100 veteraner i Albertslund.

Det er på tide, at vi anerkender og hædre dem, der har været på mission. Respekter dem for deres indsats og sikre at de får den fornødne hjælp og omsorg, afhængigt af deres behov og situation. At være veteran er ensbetydende med, at man har været udsendt til et af verdens brændpunkter og gjort tjeneste med livet som indsats. Mange er kommet hjem, stærkere end da de tog afsted, mens andre er kommet hjem med alvorlige fysiske- eller psykiske lidelser. Nogle har mistet kammerater og været tæt på begivenhederne, andre har ikke, men fælles for dem alle, de har været afsted på det mandat som Folketinget og forsvarsministeriet har sendt dem afsted med.

Folketinget har vedtaget at 5. september er national flagdag, her hædres og mindes de danske soldater der har været på mission. Ved flagdagen i 2016 var der 21 kommuner der ikke officielt deltog, heriblandt Albertslund. Det Konservative Folkeparti har fremsendt et forslag til en ”Veteran- og pårørende politik” til behandling på kommunalbestyrelsesmødet i maj måned, en politik som gerne skulle sikre, at Albertslund kommune tilslutter sig, som et flertal af landets kommuner, og officielt hædrer veteranerne ved blandt andet at hejse flaget på samtlige af kommunes flagstænger.

Hvis politikken tiltrædes og besluttes så bliver 5. september dagen, hvor en ugelang udstilling om veteranerne og de pårørendes oplevelser og liv beskrives. Udstillingen skal foregå på rådhuset, og skal i tekst og billeder fortælle om tiden før, under og efter en mission.

Albertslund kommune skal have ekstra fokus på de kompetencer som findes blandt veteranerne og hjælpe dem, der har specielle behov, ind på arbejdsmarkedet gennem det tætte samarbejde der er med virksomhederne i kommunen. Albertslund skal i samarbejde med nabo kommunerne ansætte en veteran- koordinator der skal sikrer optimal fokus og behandling af de veteraner der har det sværest og hjælper dem tilbage til en normal dagligdag, eller så normal den nu kan blive.

Politikken er udarbejdet med hjælp fra Veterancentret, politikkere fra Varde kommune og med inspiration fra Odense Kommunes politik. Derudover har der været drøftelser med Det Konservative Folkepartis Forsvarsordfører Rasmus Jarlov og folk med kendskab til området.

Publiceret: 11. April 2017 05:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Albertslund Posten

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt