Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Efter 32 år: Farvel til bøgerne – nu kalder familie, foto og fugle

Niels Dejgaard stopper som stadsbibliotekar i Albertslund

Af Jørgen Brighel

Når man har været ansat 32 år i Albertslund og kun en eneste gang følt sig fristet til at søge et andet job (fordi lønnen var meget bedre), så er man enten ked af forandringer eller rigtig glad for det sted man har været.

For Niels Dejgaard er svaret ligetil: ”Det har været 32 fantastiske år!”, siger han og mener det.

Stadsbibliotekar Niels Dejgaard har valgt at stoppe 1. april for at gå på pension.

”Jeg fylder 68 år til maj, og biblioteket har netop været igennem en stor besparelse. Den er udmøntet nu og ændringerne på plads. Nu kan jeg med god samvittighed stoppe. Det er ikke noget rod, jeg overlader til min efterfølger”, siger Niels Dejgaard.

”Samtidig er mit helbred nogenlunde i orden, så jeg synes det må være på tide at bruge min tid på andre interesser”.

Fotografering har altid stået højt på interesselisten og vil fortsat være det. Kombineret med en ny interesse for fugle giver det spændende, fremtidige oplevelser.

”Samtidig har vi et rækkehus, og vi har sommerhus. Så der er masser at tage sig til. Min hustru gik på efterløn for seks år siden. Så det føles helt naturligt for mig at stoppe nu”.

Stolt af

Niels Dejgaard er uddannet bibliotekar i 1976. Han var bl.a. ansat i Køge, men blev i 1984 ansat som afdelingsleder i musikafdelingen på Albertslund Bibliotek. I 1991 blev han stadsbibliotekar efter Stig V. S. Hansen. Han har gennem årene haft et forbilledligt samarbejde med embedsmænd, kolleger og politikere, siger han.

Og det har været 32 år med masser af forandring.

”Noget af det, jeg nok er mest stolt af, er den forandring vi foretog, da det gamle 70'er -bibliotek med svenskrøde og orange reoler blev ændret til et æstetisk smukt bibliotek bygget af Henning Larsens Tegnestue”.

”Det var et fantastisk forløb med daværende borgmester Finn Aaberg. Hans ambition var klar: Vi skulle ikke blot reparere det gamle hus. Der skulle bygges nyt, og så slog han ud med armene, og der blev bevilget 32 mio. kr. – at det så kom til at koste 42 mio. kr. er en anden snak!”

Ikke stolt af

”Noget af det, jeg ikke har været helt stolt ved i min tid, har været lukningen af filialbiblioteket på Stensmosegaard”, siger Niels Dejgaard. ”Det blev nedlagt samtidig med filialen i Trippendalcentret. Lukningen af Trippendal var i orden, for vi betalte en meget høj husleje der. Men jeg var mere kritisk over for at lukke Stensmosegaard. Heldigvis blev personalet overført til hovedbiblioteket eller havde naturlig afgang, og vi fik da også 200.000 kr. til nye arrangementer nord for Roskildevej. Men det var et turbulent efterår”.

”Til gengæld har vi så udviklet Bibliotek og Medborgercenter Hedemarken, så det fungerer som en slags laboratorium for nye formidlingstiltag og opsøgende arbejde. Jeg forventer, at der i Hedemarken inden for de kommende år vil ske en stor bymæssig udvikling, som vil få afsmitning på biblioteket – der skal udvikles i retning af at være et borgerhus med iværksætteri, jobsøgning, urban farming, deleøkonomi og ikke mindst et spændende bibliotekstilbud.”

Bogen dømt ude, men...

På andre områder har tiden ikke stået stille i de 32 år.

”For år tilbage blev bogen dømt ude. Men den holder stadig godt ved! Det kan vi se på antallet af udlån og brugere. Det er på samme niveau som for fem år siden. Den digitale bog har ikke rigtigt slået igennem. Det handler måske også om aftalen mellem forlagene og eReolen. Her ser det ud som om, der er en åbning på vej, som sikrer rettighederne og tilgodser lånerne”.

Borgerservice rykket ind

”Vi har også taget en del af Borgerservice til os. Det skete, fordi vi i sin tid kunne se, at biblioteket i forvejen blev brugt til mange service-opgaver – folk spurgte om NemID, om lægeskift, om flytning osv. Da det offentlige samtidig gik digitalt, var det oplagt for daværende chef Asger Willemoes, at det var den vej biblioteket skulle gå”, siger Niels Dejgaard.

“Jeg var lidt skeptisk, men vi er landet på en ordning som hedder: Hjælp til selvhjælp. Vi rev skrankerne ned på rådhuset og overtog lidt personale fra borgerservice. Så nu får man hjælp til mange af de mange offentlige digitale selvbetjeningsløsninger hos os – og vi udsteder pas og NemID. Udstedelse af kørekort sker på rådhuset, hvor man skal bestille tid”.

Internt på biblioteket er der sket mange ting.

”Vi har et dygtigt og engageret personale og et forbilledligt samarbejde på tværs af afdelinger og faggrupper. Selvom vi har en filial, fungerer vi som et stort bibliotek ledelsesmæssigt. Vi har fået teams og projektgrupper, og ved nyansættelser lægger vi meget vægt på, at folk kan mange ting – projektarbejde, tage del i driften og være åben over for samarbejder med andre faggrupper og udadtil i byen”.

Sparerunder

På 32 år undgår man ikke sparerunder.

”Selvom vi er blevet skåret, er Albertslund stadig den kommune i landet, hvor der bruges flest penge på biblioteket pr. borger. For mig er biblioteket vigtigt, fordi vi har flere store opgaver at varetage: Dannelseselementet, udviklingen af demokratiet og understøttelsen af det enkelte menneskes livskvalitet”, siger Niels Dejgaard.

”I den forbindelse er det naturligvis frustrerende at opleve, at bibliotekerne og kulturen i det hele taget typisk er steder, der spares på, når de kommunale budgetter skal lægges. For mig at se er det ren symbolpolitik. For de besparelser, der rammer kulturen, løser fundamentalt set ikke de økonomiske udfordringer, der er i kommunen. Men jeg anerkender også, at det i dag er væsentligt sværere at være borgmester. Regeringen udstikker snævre rammer for kommunernes økonomi, hvilket sætter kommunalbestyrelsen under pres, når der skal prioriteres”.

“Jeg satte meget pris på den interesse daværende borgmester Finn Aaberg havde for kulturområdet. Han kunne se værdien i at fastholde et rigt kulturliv, og selvom biblioteket blev pålagt besparelser, var de dog forholdsvis små. Finn Aabergs holdning var: ”Hvis vi sparer det hele væk, så vil vi få en rigtig kedelig by. Så bliver Albertslund den soveby, som vi netop ikke ønskede!”

Fremtiden

Niels Dejgaard mener, at Albertslund Bibliotek kan se frem til en spændende udvikling i fremtiden. Hele udviklingen af filialen i Hedemarken, og det kommende, nye gymnasium ved Kongsholmcentret.

”Vi skal finde ud af, hvordan vi skal være medspillere i den udvikling”, siger Niels Dejgaard.

Hans egen og helt personlige udvikling begynder for alvor 1. april. Han har netop anskaffet sig en lækker Canon telelinse, der skal bruges til at fotografere fugle. Hidtil har Niels Dejgaard været optaget af mennesker og miljøer i sine billeder – og i øvrigt udstillet meget. Nu gælder det fuglene.

Måske et symbol på, at andre livsværdier er ved at gøre deres indtog.

Afskedsreception

Stillingen som stadsbibliotekar bliver slået op, og inden en ny leder er fundet, vil der blive ansat en konstitueret chef.

I mellemtiden kan man komme og sige pænt farvel til Niels Dejgaard.

Han holder afskedsreception i rådhusets kantine 29. marts kl. 15-17.

Alle er velkomne.

Publiceret: 15. Marts 2017 08:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Albertslund Posten

ANNONCER
Se flere