Eleverne knoikler derudaf med Drughunter-konkurrencen.
Eleverne knoikler derudaf med Drughunter-konkurrencen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Elever udvikler nye lægemidler

Unge fra gymnasiet deltager i konkurrencen Drughunter

Drughunter er en konkurrence, der afholdes hvert år af den verdenskendte danske lægemiddel virksomhed Lundbeck. Den er for gymnasieklasser med kemi, biologi og bioteknologi på minimum B niveau.

De Naturvidenskabelige gymnasieklasser på Albertslund Gymnasium deltager hver år i konkurrencen, og i de sidste mange uger har de knoklet med de mange opgaver som forskerne fra Lundbeck har stillet.

De har blandt andet arbejdet med fremstilling af en poster og powerpoint. En poster er en meget anvendt formidlingsmåde indenfor videnskabelige fag. Det er en slags plakat hvor afsenderen fortæller om den forskning der er udført, krydret med relevante fotos, grafer, kemiske formler og andet.

I Drughunter bruges posteren til at besvare de faglige spørgsmål der stilles i konkurrencen, kort og præcist og med de illustrationer som eleverne syntes er relevante. For at kunne besvare konkurrence spørgsmålene skal eleverne i være gode informationssøgning, engelsk, biologi og så selvfølgelig kemi. Engelsk er vigtig, da stort set al fag specifik information står på engelsk. Det internationale sprog indenfor forskning i lægemidler er engelsk.

Hånd i hånd

Kemi og biologi/bioteknologi går hånd i hånd når man taler om lægemidler. Man kan ikke forske i udvikling af lægemidler uden at have en stor viden indenfor begge disse fag. Biologien giver viden om alle de komplekse mekanismer der finder sted i kroppen. Dem skal man have kendskab til for at kunne fremstille de kemiske aktive stoffer der findes i lægemidler og som er det der giver effekten i kroppen.

Et eksempel kunne være hovedpinetabletter, kodymagnyler/Aspirin. Det aktive stof i disse kaldes acetylsalicylsyre, dvs det man fremstiller i et kemisk laboratorium. Man kan bruger det som mildt smertestillende fordi man har kendskab til de biologiske smerte processer som stoffet påvirker.

Sidst i marts skal alle grupperne fra klassen fremlægge for hinanden. Den gruppe som klassen kårer til vinder, deltager i finalen på Lundbeck i Valby fredag den 28. april. Finaledagen på Lundbeck ligger samme dag som forskningens døgn. En årlig tilbagevendende begivenhed hvor der er fokus på at få formidling af naturvidenskabs forskning ud til alle.

Unik mulighed

Klassens kemilærer, Lone Chortsen, har sørget for at tilmelde klasserne og mener det er en unik mulighed for at får eleverne til at se hvordan man kan bruge den kemi som de har lært, til noget i den virkelige verden. Nemlig at forske i udviklingen af nye lægemidler. Det er en unik mulighed for at få et indblik i en forskers hverdag og de redskaber de bruger, f.eks computerprogrammer der kan visualiserer kemiske molekyler og beregne deres evne til at transporteres rund i blodet og op til hjernen.

Tirsdag havde klasserne besøg af Annika Grønborg fra Lundbeck som fortalte om sin forskning i Skizofreni Hun fortalte også om hendes arbejdsplads og om forskningen i udvikling af lægemidler til sygdomme i centralnervesystemet (CNS), som er Lundbecks fokus område. Eleverne havde gode spørgsmål til hende om specielt til de forskellige CNS sygdomme, skizofreni, Parkinsson, og depression.

Og man kan rolig sige at eleverne på Albertslund Gymnasium har noget at leve op til. Sidste år blev Lars og Nicklas fra 3y stx science nr 2 i drughunter finalen.

due

Publiceret: 18. Marts 2017 04:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Albertslund Posten

ANNONCER
Se flere