Mattias Tesfaye. Privatfoto

Mattias Tesfaye. Privatfoto

DEBAT: Ny aftale støtter børn i udsatte boligområder

Mattias Tesfaye, integrationsordfører (S), Alberts Have 40

Helge Bo Jensen fra Enhedslisten skriver i et debatindlæg, at Socialdemokratiet og SF gør op med grundlæggende retsprincipper i en ny aftale om at styrke de mest udsatte boligområder. Det er naturligvis ikke korrekt. I så fald havde vi ikke lagt stemmer til aftalen.

Aftalen gør derimod op med årtiers fejlslagen integration og socialpolitik. Først og fremmest betyder aftalen, at vi får en mere blandet beboersammensætning i de mest udsatte boligområder. Det er et vigtigt socialdemokratisk mål, fordi vi er modstandere af etnisk og social adskillelse. Vi skal leve sammen i Danmark – ikke adskilt.

Det er derfor et problem, at vi for tiden bevæger os væk fra hinanden. Vi lever stadig mere adskilt – både i Gentofte og på Vestegnen. Det er et problem, når de udsatte boligområder har en stærk overrepræsentation af beboere uden uddannelse og job. Og det er ikke mindst et problem, når der er boligområder, hvor 80 procent af beboere har ikke-vestlig baggrund. Mens andre boligområder i Danmark aldrig har set en kvinde med tørklæde. Så bliver integrationen svær, hvis ikke umulig. Og det øger risikoen for religiøse og kulturelle parallelsamfund.

Når integrationen halter, så rammer det børnene særlig hårdt. Alt for mange børn i de udsatte boligområder kommer i skole uden at kunne tale et ordentligt dansk. Hvis de skal klare sig lige så godt i livet som deres jævnaldrende, så er der brug for at give dem en bedre start.

Derfor er et andet væsentligt mål i aftalen, at der afsættes over to milliarder kroner til at styrke daginstitutioner og folkeskoler i de udsatte boligområder. Penge som særligt skal gå til at styrke børnenes sprog. Det er også væsentligt at slå fast, at det lykkedes Socialdemokratiet sammen med SF og Dansk Folkeparti at ændre finansieringen, så tiltagene ikke betales af lejerne, som regeringen oprindeligt lagde op til. Integrationsopgaven skal betales af skattekroner, ikke af vores husleje. Det er en fælles opgave, som vi alle må bidrage til.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at Albertslunds skoler og daginstitutioner ikke får del i pengene. Ingen af kommunens boligområder står nemlig på listen over de 55 mest udsatte boligområder i Danmark. Mange års arbejde fra boligselskabet AKB, frivillige blandt beboerne og kommunen har nemlig betydet at Hedemarken ikke optræder på listerne. Alle os fra Albertslund må i stedet glæde os over, at vi børnene fra Taastrupgård, Mjølnerparken, Gellerup og mange andre steder, nu får en bedre start på livet.

Publiceret 05 July 2018 04:00