Arkivfoto

Arkivfoto

DEBAT: Albertshøj – kan det ikke gøres bedre?

Tina B. Nielsen, formand Dansk Folkeparti Albertslund, førstesuppleant til kommunalbestyrelsen.

Jeg havde virkeligt glædet mig til at se nærmere på det nye Sundhedshus, da det er relativt nybygget og så tænker man, at alt er fint og moderne.

Jeg blev som det første mødt med lukkede døre, til samtlige af beboernes bolig.

Jeg fik så meget følelsen af, at beboerne sad isoleret i boligerne, men også at de kunne ligge hjælpeløse indtil der kom en medarbejder og åbnede døren.

Jeg overhørte en beboer råbe på hjælp, men ingen kom og forklaringen var, at der var tale om en dement beboer, som ofte råbte om hjælp.

Jeg fik også forståelsen at der IKKE er hæve/sænkeborde i boligerne og derfor kan det være vanskeligt at komme til sit køkkenbord, hvis man ikke har den rette højde eller sidder i en kørestol.

Når man går rundt på gangene, så mangler der hygge. Enkelte steder hænger der malerier, men mest af alt, så bliver man mødt af ensfarvede vægge, som får det hele til at virke koldt og upersonligt.Når man kommer til den øverste etage. Her blev jeg glad og her ser man, at der faktisk kan være hyggeligt. Der var stille musik i baggrunden og dækservietter på bordene og levende lys. Det var ikke tilfældet på de andre etager.

Jeg er klar over der er regler for hygiejne og andre ting, men der her må man kunne gøre bedre, så beboerne føler sig hjemme. Beboerne kommer fra et hjem med varme og sjæl, som de har samlet igennem et helt liv og nu sidder de i fælles arealer, med arkitekttegnet møbler. De har sikkert kostet mange penge og derfor var sæderne på stolene også tildækket med de underlag, som man normalt kun benytter i sengene, hvis der skete et ”uheld” for en beboer. Det finder jeg helt ærligt for ydmygende for beboerne. Der må kunne findes en anden mulighed, hvor stolene kan vaskes, i tilfælde af et uheld.

Jeg er ikke ekspert, men jeg har også haft familiemedlemmer der blev ældre og havde brug for hjælp. Jeg ville som pårørende være dybt ulykkelig, hvis mine pårørende skulle bo et sted uden varme, sjæl og bagved en lukket dør.

Jeg manglede at se noget socialt for beboerne, men så mennesker som sad helt alene i fællesarealerne, ligesom de sikker gør i deres bolig bagved de lukkede branddøre.

Når jeg ser udearealerne så tænker man, at her er mange muligheder for at gøre det hyggeligt. Lige nu ser det ikke hyggeligt ud og jeg håber virkeligt på, at man udnytter de mange mulighederne som findes.

Jeg kunne i øvrigt forstå at der havde været tale om at have høns udenfor, hvilket lyder fantastisk. Desværre er det ikke blevet til noget.

Den anden dag blev jeg vidne til, at man på et plejehjem i en anden by, havde besøg af et par hundehvalp. Jeg så så meget liv og glæde hos de ældre. Mange af de ældre, har selv haft husdyr igennem et helt liv. Det viser at der skal så lidt til, for at gøre det hyggeligt.

Jeg blev rigtigt ked af det på vegne af beboerne. Kan vi virkeligt ikke gøre dette her bedre?

Publiceret 07 November 2018 18:00