Ina Strøjer-Schmidt, folketingskandidat for SF i Københavns Omegn. Pressefoto

Ina Strøjer-Schmidt, folketingskandidat for SF i Københavns Omegn. Pressefoto

DEBAT: Invester i velfærd, familieliv og klimaet

Ina Strøjer-Schmidt, folketingskandidat for SF i Københavns Omegn

Vi er et velfærdssamfund, men velfærden skranter alvorligt, selvom statskassen er blevet rigere. En pædagog kan stå med over 20 børn, fordi vedkommende mangler kollegaer på arbejdet.

Det samme gør sygeplejerskerne og sosu -assistenterne, hvilket har den konsekvens, at over halvdelen af institutionslederne vurderer, at børnene ikke får omsorg nok, at 9 ud af 10 sygeplejersker mener, at patientsikkerheden er i fare og at sosu-assistenten kan stå alene med op til 42 ældre på en nattevagt på plejehjemmet.

Hvis udviklingen ikke skal fortsætte i samme retning, må man altså investere i velfærden. Vi skal også investere i sundhed, sørge for, at færre dør af hjertestop bl.a. ved at opsætte flere hjertestartere. Mange danskere føler sig pressede.

Det skal være muligt at gå ned tid og tage et favorabelt SU-lignende statsligt lån, som kan dække lønnedgangen fra 37 til 30 timer, når man har små børn. Ligeledes skal der være mulighed for en ekstra barnets sygedag, hvis barnet ikke er rask efter de første dage.

På klimaområdet skal der sættes ind flere steder. Vi kan bl.a. sætte afgifter på klimabelastende produkter og lave en mærkning, der gør det nemt for forbrugeren at handle klimavenligt.

Vi bør også arbejde for, at vi udsættes for færre skadelige stoffer, bl.a. ved at få varedeklarationer på produkter med skadelige stoffer, ellers har vi ikke nogen reel chance for at undgå dem!

Publiceret 05 February 2019 06:00