DEBAT: Albertslund gik forrest for den danske model

Vivi Nør Jacobsen, folketingskandidat for SF, Egebo 21:

Vi kan godt være lidt stolte af os selv her i Albertslund. For et år siden satte vi nemlig gang i en hel lille bølge af retfærdighed, som skulle bringe lidt mere rimelighed ind i den danske model på det offentlige område.

Med opbakningen til SFs forslag i kommunalbestyrelsen, blev vi de første til at beslutte, at penge tjent på en storkonflikt, skulle indefryses og bruges på vikardækning og efteruddannelse til de hjemmehjælpere, lærere og pædagoger, som stod til at ryge ud i en konflikt. Siden blev samme beslutning truffet i flere end 20 kommuner og selveste statsminister Lars Løkke Rasmussen, kopierede tanken og bebudede en velfærdspulje af de sparede lønkroner på statens område.

Vi traf beslutningen på et tidspunkt, hvor stemningen var højspændt og lærere, sygeplejersker, kontoransatte og jurister stod skulder ved skulder foran forligsen.

Det var oplagt og tydeligt, at en konflikt ville ramme helt skævt. På den ene side stod de ansatte skulder ved skuldre med udsigt til at skulle æde af opsparing, udskrive strejkekontingenter og sætte penge til, hvis konflikten kom. På den anden side stod arbejdsgiverne fra kommuner, regioner og staten og kunne se frem til at spar penge. Millioner. For når hjemmehjælperen ikke kommer, læreren ikke underviser og blodprøver ikke bliver taget, så er der penge at spare. Det misforhold viste at partnernes økonomiske tab ved en konflikt på det offentlige område var og er urimeligt.

For at hæmme den åbenlyst urimelige fordel ved en konflikt for offentlige arbejdsgivere, besluttede vi i Albertslund, som den første kommune i landet, at indefyse pengene ved en eventuel konflikt.

De sparede lønkroner skulle indefryses, og senere bruges i den sektor, de skulle have været udbetalt som løn. På den måde satte vi et hegn op, så penge sparet ved konflikten ikke kunne gå til driften andre steder, men skulle falde tilbage til skolerne eller hjemmeplejen, til fx vikardækning og efteruddannelse.

Konflikten kom ikke, heldigvis. Men vi var på forkant her i byen og forhåbentlig vil vi inden længe se parterne sætter sig sammen for at få rettet permanent op på misfoldet mellem sig på det offentlige arbejdsmarked, så ingen skal tjene fedt på den andens kamp.

Publiceret 15 April 2019 06:00