Helge Bo Jensen. Arkivfoto

Helge Bo Jensen. Arkivfoto

DEBAT: Når de private ikke kan...

Helge Bo Jensen, folketingskandidat og kommunalbestyrelsesmedlem

Ovenpå de utrolige skandaler med danske bank, der åbenbart har haft mere end svært ved at holde sig væk fra kriminelle aktiviteter, er Albertslund og en række andre kommuner begyndt at se sig om efter en anden bank. Mange kommuner oplever imidlertid at det er svært at få andre banker til at påtage sig opgaven med et være bank for kommunen. Man undres: Hvor svært kan det egentligt være?

Det åbenlyse svar på situationen er, at så må vi have en offentlig ejet bank. Hvis det private hverken kan eller vil, så må fællesskabet træde til!

Derfor stiller vi Enhedslisten forslag om at kommunalbestyrelsen retter henvendelse til den kommende regering og folketing om at der oprettes en offentlig ejet bank, der kan være bank for kommuner og lønmodtagere. Det kan ikke være rigtigt, at vi tvinges til at berige svindlere og kriminelle organisationer og enkeltpersoner.

Sagen om Den danske banks hvidvaskskandale bliver tilsyneladende ved med at vokse. Det er nu kommet frem, at de kriminelle aktiviteter ikke kun fandt sted i filialen i Estland, men også i København - og en lang række bankdirektører er sigtet i sagen - herunder en tidligere chef for finanstilsynet. Man må spørge sig selv, hvordan det overhovedet er muligt at råddenskaben kan være så omfattende. Den næststørste bank i Danmark, Nordea, har sine helt egne vanvittige skandaler.

Det er mere end ærgerligt, at folketinget ikke benyttede lejligheden under finanskrisen, hvor bankerne var helt afhængige af statens garantier, til at gennemtvinge en ordentlig kontrol eller offentligt ejerskab af banksektoren.

Nu må det være nok!

Publiceret 22 May 2019 05:00