Kenneth Kristensen Berth. Arkivfoto

Kenneth Kristensen Berth. Arkivfoto

DEBAT: Retskrav på plejehjemsplads

MF Kenneth Kristensen Berth (DF), valgt i Albertslund-Taastrup-kredsen

Albertslund er blandt de kommuner i landet, der oftest giver afslag på ansøgning om en plejehjemsplads. I årene 2014-2018 blev der givet afslag i 16,3 pct. af ansøgningerne.

I Dansk Folkeparti mener vi, at det bør være slut med at se, hvordan svært svækkede ældre henvises til en ensom tilværelse i egen bolig med fjernsynet som bedste kammerat. Derfor har vi foreslået, at alle ældre over 80 år får et retskrav på en plejebolig.

Efterhånden som man bliver ældre, får man mere brug for tryghed i hverdagen. Hvis ens ægtefælle falder bort, børnene bor langt væk – eller der måske slet ikke er nogle børn – så risikerer det hurtigt at blive utrygt at være i eget hjem. Angsten for at falde og ikke kunne komme op igen eller for at glemme ting stiger.

Her er et retskrav på en plejehjemsplads det eneste rigtige. Hvorfor skal andre vurdere, hvornår man er dårlig nok til at kunne have ret til en plejehjemsplads, når man er nået en meget høj alder?

Flere af de andre partier siger, at det bliver for dyrt. For det første er der ingen tvivl om, at langt de fleste ældre helst vil være i deres egen bolig så længe de kan? For det andet - gør det egentlig noget at vi får nogle friske ældre ind på plejehjemmene til at skabe liv og glæde? Og for det tredje kan vi egentlig overhovedet tillade os at spørge til, hvad det koster, når det er de mennesker, der har skabt vores velfærd med hårdt slid og arbejde, det drejer sig om?

Det mener jeg ikke. Vi skylder de ældre, der vurderer, at de er for svagelige til at være i eget hjem at de får et retskrav på en plejehjemsplads!

Publiceret 22 May 2019 06:00