Helge Bo Jensen. Arkivfoto

DEBAT: Brug for mere ærlighed - eller stem på nogen der holder hvad de lover

Helge Bo Jensen (Enh.), medlem af kommunalbestyrelsen, folketingskandidat:

Det er næsten blevet normalt at partierne lover hvad som helst i valgkampen. Utallige positive synspunkter og planer. Ofte i direkte modstrid med hvad de samme partier har stemt for eller imod i Folketinget eller lokalt.

Som når Venstre lover meget mere velfærd, og er blevet de rene miljøforkæmpere. Eller når Mette Frederiksen erklærer sig som børnenes statsminister, eller SF bliver til børnenes parti. Eller når De radikale fører sig frem som et progressivt parti. I valgkampen.

Man kan jo håbe det er fordi de faktisk har ændret politik - men der er langt mellem indrømmelserne og selverkendelsen. Stort set alle partier går pludselig ind for velfærd. For ordentlige forhold for vores børn, ældre og syge.

Sandheden er at Venstre i regering og opposition har skåret ned på uddannelser og velfærd - og holdt hånden over forurenerne. Og S og SF har sammen med de fleste borgerlige partier gjort hvad de kunne for at ødelægge folkeskolen med tests, lange skoledage, alt for store klasser og mindre tid til lærernes forberedelse. Inklusion uden ressourcer. De har deres del af ansvaret for elendige forhold i vores daginstitutioner - og alt for sen eller utilstrækkelig hjælp til de mest udsatte børn og deres familier. For New Public Management og privatisering. Selv efter at være trådt ud af regeringen stemte SF for salget af DONG til Goldman Sachs.

Alt dette var De Radikale også store tilhængere af - og kunne så tilføje et hovedansvar for ødelæggelserne af vores dagpengesystem og trygheden i vores samfund.

Der hele skal helst glemmes i et mindre stormvejr af presseinitiativer. Så kan vælgerne få lov til at stemme efter hvad partierne siger de går ind for. Eller hvad man håber de nu går ind for.

Jeg drømmer om, at pressen engang i fremtiden kunne se det som sin opgave at faktatjekke og trykprøve partiernes udspil og udsagn lige før et valg. Der er desperat brug for at de ansvarlige stilles til ansvar og påtager sig ansvaret for det der faktisk besluttes på Christiansborg og andre steder.

Vi skal have et rigtigt valg. Så vi kan vælge en ny politik.

Husk at gå hen og stemme - helst på et parti, der plejer at holde hvad det lover.

God valgdag imorgen!

Publiceret 04 June 2019 09:53