Børnefestugens fakkel er tændt

Ved en større ceremoni i Vikingelandsbyen mandag blev den olympiske ild til årets Børnefestuge tændt. Flammen bringes nu fra område til område i byen og ender ved festugens åbning.

Flammen brænder! Børnefestugens olympiske ild blev tændt mandag i Vikingelandsbyen, og den er nu på vej rundt i de forskellige områder i Albertslund. Fra institution til institution. Løbet af børn og holdt i live via bål eller flagermuselygter.
Børnefestugens tema i år er De olympiske lege, og derfor skulle man naturligvis have en olympisk ild til at brænde, så længe legene/Børnefestugen finder sted.
Børnefestugen starter den 9. juni i Kongsholmparken, og her vil flammen være med. Men indtil da holdes den i live af institutionerne.

"Godan leika!" siger VikingeJørgen til en af de skarpe idrætsmænd.

Godan dav!

Børn og personale fra alle institutionsområderne var samlet i Vikingelandsbyen mandag.
VikingeJørgen og VikingeKlaus sagde: "Godan dav!" Alle svarede igen med samme vikingsgloser.
"Vi har glædet os til, at I skulle komme her i dag. I er jo de skarpeste og de stærkeste idrætsmænd og – kvinder i byen", sagde VikingeJørgen. "Vi skal have tændt den olympiske fakkel. I må selv om, hvad I vil gøre ved den. Men I skal passe på den, for den skal bruges til Børnefestugen".
Men inden da, skulle der leges. I den anledning skulle nogle nye vikingegloser læres. "Godan leika" sagde VikingeJørgen, og de fleste gættede, at det nok betød "god leg".
Og så skulle der leges. VikingeKlaus og et af Jørgens "gamle" børn fra dengang han var ansat i Spætten, skulle bryde for sjov. Men først skulle de knibe den ene øje sammen og ønske hinanden "godan leika"!
De lavede en skulder-lima og en buksetags-lima til stor jubel for forsamlingen, som i mellemtiden lavede drone-lyden – en brummende tone.
Til slut var der tovtrækning, og de stærke børn vandt over de voksne – og det må de godt prale af, som VikingeJørgenn sagde.

Børnene danner ring og brummer Drone-lyden.

Børnene danner ring og brummer Drone-lyden.

Faklen tændes

Så var det tid til, at faklen skulle tændes. Dorthe Johansens originale fakkel fra De olympiske lege i Beijing var på plads. Men for at bringe vikingetidens ild til nutidens ild, havde vikingerne lavet en fakkel af grene, som der først blev sat ild til – ved hjælp af gnisterne fra en flintsten og et stykke jern.
Det osede kraftigt, og spændingen steg. Men pludselig var der fine flammer i den lille kurveformede fakkel.
Ilden herfra blev af en barn ført over til den olympiske fakkel.
Ilden var tændt!
Nu skulle ilden så bæres rundt i byen. Et barn fra Baunegården løb vikingefaklen til Tingstedet (ved Baunegårds-institutionerne), hvor der blev holdt liv i den natten over. Tirsdag løb et andet barn faklen videre til Herstedvester skole, og indtil den 9. juni er ilden rundt i alle byens områder.
Vi ser den igen, når Børnefestugen åbner 9. juni.
brie

VikingeKlaus laver lima med en af de gamle fra Spætten.

VikingeKlaus laver lima med en af de gamle fra Spætten.

Der arbejdes med at få ild i den flettede vikingefakkel.

Der arbejdes med at få ild i den flettede vikingefakkel.

Ilden føres fra vikingefaklen til nutidsfaklen. Det er Dorthe Johansens fakkel til højre.

Ilden føres fra vikingefaklen til nutidsfaklen. Det er Dorthe Johansens fakkel til højre.

Den olympiske ild for Børnefestugen brænder smukt.

Den olympiske ild for Børnefestugen brænder smukt.

Publiceret 19 May 2009 03:00

SENESTE TV