Pionérånd præger Birkelundgaard-projektet

Godt 75 mennesker mødte frem til den stiftende generalforsamling i foreningen Kulturhuset Birkelundgaard.

Det er svært at bevare pessimismen, kan man vist roligt konkludere efter en meget vellykket stiftende generalforsamling i den forening, som vil bevare den gamle Birkelundgaard og omdanne stedet til kulturhus.
I hvert fald var det tre meget begejstrede bestyrelsesmedlemmer, AP fik besøg af forleden.
"Jeg synes, vi oplever noget af den samme pionérånd omkring det her projekt, som den der kendetegnede Albertslund, da byen blev til i sin tid", siger bestyrelsesmedlem Birgit Krüger Larsen.
Formand for den nye forening er Susanne Storm Lind. Hun siger: "Det var en utrolig dejlig oplevelse, at cirka 75 mennesker mødte frem for at støtte den idé vi nu har arbejdet i fem en halv måned på at realisere. Nu er vi her. Nu har vi en forening. Det havde jeg ikke turdet håbe på. Initiativgruppen har del i æren for, at det er lykkedes på så kort tid. Det her projekt er fyldt med gode og rigtige folk", siger hun begejstret.

Aktive folk

"På den stiftende generalforsamling var alle enige om, at der skal ske noget på gården. Den skal bruges til fornuftige kulturelle tilbud for alle borgere – og ikke bare anvendes til lukkede møder og som oplagringsplads", siger den nye formand.
Bestyrelsesmedlem Jørn Jensby siger: "Det var dejligt med de mange mennesker, der kom. Det var gamle albertslundere og meget aktive borgere i andre sammenhænge".
"Ja, der var morgensvømmere, seniorgymnaster, teaterforeningsfolk og mange andre", tilføjer Birgit Krüger Larsen.
"Det er folk, som vil stedet og brænder for idéen", siger Susanne Storm Lind.
"For mit eget vedkommende handler det også om, at Albertslund jo er en ny by. Her er pludselig noget gammelt. Et eksempel på noget der var der før gårdhusene kom. Noget der er værd at bevare", mener Birgit Krüger Larsen.
"Det er skønt, at interessen er så stor. Var det her projekt ikke kommet i gang nu, ville det næppe blive realiseret. Kommunen ønsker ikke at putte penge i det, så der skal findes alternativer. Derfor gælder det nu om at finde den gamle pionérånd frem", siger Susanne Storm Lind.

Hvad nu

"Først og fremmest gælder det nu om at få defineret, hvad vi skal. På generalforsamlingen gjorde vi det klart, at det ikke handler om at fordele lokaler til betrængte foreninger, det gælder om at få etableret os som en forening, der holder til på gården. Som laver arrangementer på gården og tilhørende have", mener Susanne Storm Lind.
Helt konkret skal den nye forening godkendes af Folkeoplysningsudvalget. Der skal oprettes en bankkonto, og der skal altså laves en aftale med kommunen, som giver mulighed for at afholde arrangementer ude og inde.
Albertslund Kunstforening, der i dag bruger stuehuset til kunstudstilling, og den nye Birkelundgaard forening har i den forbindelse talt sammen.
"Det vil jo være helt naturligt, at Albertslund Kunstforening og vi samarbejder omkring arbejdet med Birkelundgaard", mener Susanne Storm Lind. Især fordi en af tankerne med Birkelundgaard er at give plads til bl.a. kunstudstillinger. Men også arbejdende værksteder, musik, foredrag, debat og meget andet skal der gives plads til.
"Der vil være en synergieffekt i, at der bliver forskellige kulturelle tilbud til borgerne over hele kommunen, lige fra Bakkehuset i Kongsholmsparken over Birkelundgaard i vest til Galleri Bagatel i Herstedøster – de mange forskelligartede tilbud vil være med til at gøre Albertslund kendt som en aktiv kulturby i og udenfor kommunen", mener Jørn Jensby.

Arbejd med

Der er nedsat en række arbejdsgrupper, og der er brug for mange flere mennesker til at gå ind i dem. Man kan finde dem ved at klikke ind på hjemmesiden www.kulturhusetbirkelundgaard.dk
"Det bliver f.eks. en opgave at sørge for fond-raising. Vi regner ikke med de store kommunale kroner til projektet. Derfor skal der findes penge på andre måder. Man kunne godt forestille sig, at firmaer sponserede konkrete udstillinger og tiltag i f.eks. laden", siger Susanne Storm Lind.
"Skal der ryddes op i laden er vi også friske på at lave en arbejdsweekend. Men det skal ske med kommunen som overordnet faktor", understreger Birgit Krüger Larsen.
Man kan tilmelde sig den nye forening via dens hjemmeside. Aktive folk med pionéerånd kan man ikke få nok af.
"Nu går vi i gang. Det bliver ydmygt, og det bliver op af bakke. Men jeg er så stolt og rørt over, at det er lykkedes at nå så langt", lyder det fra en begejstret formand for det kommende kulturhus i Albertslund.
brie

Publiceret 28 August 2009 10:25

SENESTE TV