De første to bogstaver i skulpturen

De første to bogstaver i skulpturen "Fundamentalism"

Debatskabende kunst af Jens Galschiøt får premiere i Albertslund

Jens Galschiøt kunstværker udstilles fra 24. maj i Albertslund. Et af værkerne skaber særlig opmærksomhed, og derfor har kunstneren nu henvendt sig til Folketingets medlemmer for at forklare om "Fundamentalism"

"Mit ærinde er at skabe en kunstinstallation, der fungerer både som skulptur og dialogprojekt, og som vil understøtte de moderate kræfter inden for alle tre religioner (jødedommen, kristendommen og islam, red.). Jeg har en del erfaring fra mine happeninger over hele kloden med at styre den slags dialoger og debatter, men netop religionsdebatten er ekstremt svær at få en konstruktiv dialog ud af, især når man er belastet af at være en dansk kunstner fra muhammedtegningernes land".
Det skriver billedhuggeren Jens Galschiøt i et brev til Folketingets medlemmer om sin nye skulptur "Fundamentalism".
Anledningen er, at der i forbindelse med den store udstilling af Galschiøt-skulpturer i Albertslund fra den 24. maj vil være en skulptur, som nok vil vække en del debat: "Fundamentalism".

Tre bogstaver til Albertslund

Jens Galschiøt har i de sidste tre år arbejdet på den meget store bronzeskulptur. Den er først helt færdig i 2014, hvor den skal på turné. Dele af installationen bliver imidlertid allerede introduceret for offentligheden 24. maj i Albertslund, som har en udstilling i det offentlige rum med over 50 af Jens Galschiøts skulpturer.
Værket er opbygget af over 8.000 bronze-bøger fra de tre monoteistiske religioner jødedommen, kristendommen og islam. Bøgerne bliver stablet op, så de danner bogstaverne i ordet FUNDAMENTALISM. Hvert bogstav er 2,5 meter højt.
Tre af bogstaverne udstilles i laden på Birkelundgaard fra 24. maj.

Undgå ny Muhammedkrise

Jens Galschiøt kontakter politikerne i Folketinget, for at undgå en ny Muhammedkrise:
"Jeg har allerede nu taget mange forholdsregler for ikke at ende i en ny ufrugtbar muhammedkrise. F.eks. har bøgerne, som skulpturen er bygget op af, aldrig været rigtige hellige bøger, og jeg har undladt at skrive Koranen, Biblen og Toraen på dem for at undgå uheldige fotos fra fremstillingsprocesserne, hvor vi brænder voksen ud af bogstakkene", skriver Jens Galschiøt til Folketingets medlemmer.
"Jeg mener, at det er vigtigt, at både kunstnere og kunstmuseer forholder sig til dette tema, og at vi ikke er berøringsangste over for temaet. Jeg tror på, at netop kunstnerne kan være med til at skabe og fremme en positiv dialog – en dialog, som jeg tror, at de fleste af os er interesseret i, men som ofte bliver kapret af mørkemænd, der er interesseret i at eskalere en konflikt og puste til ilden".
Jens Galschiøt inviterer Folketinget til at komme og se skulpturen, der i øjeblikket står i hans atelier i Odense.
14. maj sættes denne skulptur og de øvrige skulpturer op i hele Albertslund.
Der er fernisering på den store udstilling fredag den 24. maj fra kl. 16-19.

Læs om skulpturerne

Det er Gitte Krogsgaard og Ole Kristensen fra Hyldespjældet, der i samarbejde med Albertslund Kunstforening og foreningen Kulturhuset Birkelundgaard står for udstillingen.
Gitte Krogsagaard og Ole Kristensen har tidligere været med til at skabe international opmærksomhed omkring Hyldespjældet i særdeleshed, fordi det er lykkedes dem at skabe store skulpturudstillinger i bebyggelsen.
Udstillingerne har givet så stor anerkendelse hos billedhuggere her i landet og i udlandet, at Hyldespjældet bruges som skulpturbank for billedkunstnernes værker, der er på vej til eller fra udstillinger.
Jens Galschiøt-udstillingen er endnu en markering af den formået og det format, der findes hos arrangørerne.
Da Jens Galschiøts skulpturer er stærkt debatskabende, har Albertslund Posten sammen med Gitte Krogsgaard og Ole Kristensen planlagt at offentliggøre en række lokale borgeres tolkninger af de mest bemærkelsesværdige skulpturer i udstillingen.
Omtalerne begynder 14. maj, hvor Povl Markussen fra Hyldespjældet tolker værket "Hungermarchen". 4. juni kan man læse Integrationsrådet i Albertslunds tolkning af "Fundamentalism".
brie

Publiceret 07 May 2013 09:00