Ved arrangementet

Ved arrangementet "Danmarkshistorien i Vestskoven" kan man bl.a. prøve at gå i skoven med en viking.

Find guld i skoven

Danmarkshistorien i Vestskoven byder på mange spændende aktiviteter

Igen i år afholder Danmarkshistorien i Vestskoven et stort åbent arrangement for alle interesserede, og det kommer til at foregå søndag den 2. juni kl. 13 til 16 på Vikingelandsbyen i Risby.
Temaet i år er ”Det oversete guld – skrald fortæller historie”. Det kan jo lyde lidt kryptisk, indrømmer arkæolog Linda Boye fra Kroppedal Museum, men der er skam mening bag ordene.
”Som arkæolog arbejder jeg meget gerne med ting, som andre har smidt ud glemt eller gemt, og som vi nu har fået frem i dagens lys på ny. I min verden er alt det der er slidt og har fået mærker af flittig brug det allermest værdifulde. Her er det nemlig muligt at genskabe historier og få et godt indblik i tidligere tiders liv”, fortæller Linda Boye. Derfor håber hun også, at man har lyst til at komme med sine egne fund, og få dem kyndigt vurderet så man kan få tingenes egen fortælling om alder og anvendelse med hjem.

Arkæolog for en eftermiddag

Og så kan man også prøve at være arkæolog for en eftermiddag. Til arrangementet vil Kroppedal Museum komme med en masse jord, som er gravet op fra jernalderfolkets affaldshuller. ”Vi ved ikke, hvad der er deri, så vi er meget spændt på, hvad gæsterne kan ryste ud af jorden. Det kan være alt fra knogler til metal, så det bliver en spændende dag ved de store sigter.
For de meget stærke er der mulighed for at komme i skoven sammen med Klavs Mynzberg fra Vikingelandsbyen.

I skoven med en viking

”Jeg finder det helt store vikingeværktøj frem, og så skal vi finde guld i træerne. Faktisk skal vi helt ind under barken på lindetræer” fortæller Klaus Mynzberg, ”for her gemmer basten sig, og bast kan blive til reb. Vi vil derfor forsigtigt skrælle barken af, så vi senere kan lægge de lange strimler til rødning i en sø. Her skal barken ligge lige til den er klar til at blive til reb, og det kan nemt tage flere måneder” fortæller vikingen. Men kan være helt rolig, for Klavs Mynzberg har selvfølgelig snydt lidt ligesom TV-kokkene, og han har derfor en masse lindebast klar, så alle kan prøve kræfter med selv at lave tov.

Den spiselige skov

Hvis man er til de lidt mere stille fund, vil Naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen tage alle interesserede med på en tur rundt i skoven. ”På turen vil vi lede efter alt det gode, man kan spise eller bruge fra Vestskoven” lover Stephan Springborg. ”Der er rigtig meget godt at hente, og der kan sagtens blive nok til at man kan tilberede spændende og sunde retter derhjemme” lover Stephan Springborg, som også opfordrer alle til selv at tage poser med til de mange fund.
Tilbage i Vikingelandsbyen vil der nu blive kogt og tilberedt, så alle kan få en smagsprøve på, hvad skoven gemmer af guld – lige til at blive samlet ind.
Endelig skal der skrælles en cykel. Meget af det vi smider ud i dag rummer et hav af muligheder. På arrangementet kan du møde kunstneren Jette Flemming og se, hvad hun kan få ud af cykelslanger og måske kan du selv blive inspireret til at genbruge skrald til noget, der er sjovt fint og funktionelt. Kom og prøv!

Publiceret 25 May 2013 06:00