Kunstkommentar:

Provokerende hjemløse

Albertslundere skriver på skift om Jens Galschiøts debatskabende skulpturer, der nu står overalt i Albertslund. Denne kommentar er skrevet af Nina Gustavussen, sognediakon i Opstandelseskirken

Har du set dem - de provokerende hjemløse?
De er ankommet til Albertslund i form af skulpturer af hjemløse i forskellige udgaver lige fra manden på bænken og posedamen til de sultne fra andre lande, der stiller op i kø udenfor vores dør for at få mad og hjælp.

Men hvorfor stille provokerende hjemløse skulpturer op?
Vi ser dem jo til dagligt, når vi køber ind i Albertslund Centrum. Nogle hjemløse og fattige er meget synlige. De sidder på bænken, drikker en øl og taler om verdenssituationen. De tigger om penge og mad eller spiller på harmonika. De sælger hjemløseavisen ”Hus Forbi”.

Hvorfor skal vi mindes om de hjemløse ved at se på skulpturer?
Måske ser vi den anden vej og tænker. De hjemløse er vel selv skyld i deres situation? Alkoholen tog overhånd. De kan bare finde sig et arbejde og opføre sig som normale mennesker? Vi almindelige mennesker opfører os som blinde, døve, forudindtagede og mistænksomme, når tale og syn falder på hjemløse.

De mindre synlige hjemløse får ikke megen opmærksomhed. De unge mennesker, der står i madkøen sammen med de hjemløse, som vi ser skulpturer af. Den enlige forsørger med børn, der står på gaden, fordi økonomien ikke slog til. Nu også almindelige familier, der før havde hus, bil og arbejde. Det er flygtninge og indvandrere. Det er de levende fattige og hjemløse i Albertslund i 2013.

Ville du ikke gerne have en hjælpende hånd, hvis du eller dine børn stod i samme situation?
Hvad gør vi her i Albertslund? Kan vi som enkeltpersoner hjælpe? Er det håbløst?
Der er to frivillige organisationer i Albertslund, der forsøger at hjælpe hjemløse og socialt dårligt stillede.

Der er Hjælpeløs.dk, som hjælper med møbler og tøj, når den hjemløse har fået anvist bolig og mangler alt til at indrette lejligheden, så det bliver et hjem. Hjælpeløs.dk transporterer også møblerne hen i den nye lejlighed og kan hjælpe med opsætning af lamper, osv. www.hjælpeløs.dk

Den anden er Opstandelseskirkens Menighedspleje, der hjælper med tøj, især til kvinder og børn, mad når regningerne er betalt, og der ikke er penge til overs til mad, toiletpapir, shampoo, tøj, m.m. Menighedsplejen tilbyder samtidig den enkelte flere slags fællesskaber at være med i. Tlf.: 43 66 06 87 Nina Gustavussen

Skal der virkelig nogle provokerende hjemløse skulpturer til, for at vi gør noget?
Begge organisationer har brug for din hjælp. Hjælpen kan bestå af frivillig arbejdskraft, til alt lige fra ledelse til istandsættelse af møbler og sortering af tøj. Hjælpen i form af penge til at hjælpe en familie, så der kan komme mad på bordet til børnene. Donation af madvarer, tøj, overtøj, støvler og sko, indbo i form af senge, sofaer, reoler, med mere. Kontakt gerne organisationerne og hør hvordan du kan hjælpe med stort og småt.

Mød os på den Internationale Dag i ved Birkelundgård lørdag den 25. maj kl. 11-16 eller på Foreningernes Dag i Albertslund Centrum lørdag den 7. september kl. 10-14.

Jens Galschiøt er den utraditionelle kunstner bag skulpturerne.

Publiceret 26 May 2013 06:00