De unge kom fra både Serbien og Hviderusland. Sidstnævnte land kaldes

De unge kom fra både Serbien og Hviderusland. Sidstnævnte land kaldes "Europas sidste diktatur".

Revolutionen begynder i Albertslund

Unge fra Hviderusland og Serbien har været samlet i Albertslund for at mobilisere kampen for demokrati

Michael Nielsen, folkeskolelærer på Herstedøster Skole, har brugt en weekend på at bringe unge fra Hviderusland og Serbien sammen for at skabe en demokratisk revolution i Hviderusland.
Fælleshuset i Blommegården har været forvandlet til et demokrativærksted for unge fra Danmark, Hviderusland og Serbien.
For arrangementet stod foreningen Fri Kultur, og målet er at klæde de unge på til at tage større del i deres samfund – især de hviderussiske unge, der lever i Europas sidste diktatur.
De unge diskuterede muligheder og udfordringer for unges deltagelse i samfundet i henholdsvis demokratier og diktaturer. Samtidig fik de nye ideer og redskaber til deres aktive deltagelse i samfundet – og den demokratiske udvikling.

Sidste diktatur

"Ikke mange danskere er opmærksom på, at der kun 1.000 km fra deres hoveddør – ligeså tæt på os som Paris – ligger Europas sidste diktatur, Hviderusland”, fortæller Michael Nielsen, der er initiativtager.
Han har været aktivt involveret i kampen for demokrati i Hviderusland siden 2006.
”Hvis unge i Hviderusland ønsker at arbejde for en demokratisk revolution kan det være med livet som indsats. I bedste fald risikerer vi at få tæsk af politiet og i værste fald at miste lejlighed, uddannelsesplads eller at komme i fængsel”, fortæller en af de hviderussiske deltagere, som er anonym af hensyn til deltagerens sikkerhed i Hviderusland.
Fri Kultur har tidligere oplevet, at hviderussiske deltagere på seminarer om demokratiudvikling og ikke-voldelig modstand er blevet afhørt af den hviderussiske efterretningstjeneste KGB.

"I er modige"

Nenad fra Serbien var aktiv i Otpor-bevægelsen, der sørgede for diktator Milosevich' fald i 2000. Diskussionerne på seminaret bringer minder frem om hans tid i demokratibevægelsen:
”De her diskussioner rører mig meget. Det er vigtigt for mig at sige, hvor modige I er, at I er her nu og vil arbejde aktiv for at få demokrati i Hviderusland”, siger han til de hviderussiske deltagere.
Serbernes erfaringer er guld værd for de hviderussiske deltagere – og giver nye perspektiver på demokratiudvikling for de danske deltagere.
”Vi har lært meget af vores oplevelser Serbien, som vi gerne vil dele ud af. Blandt andet har vi lært af bitter erfaring, at det ikke er nok at ændre manden i toppen, men at hele systemet skal ændres, hvis det virkelig skal flytte noget”, fortæller Bojana.

Støttes af EU

Fri Kultur har siden oprettelsen i 2008 arbejdet aktivt med kapacitetsopbygning af ungdomsorganisationer i Hviderusland, der ønsker at arbejde for demokrati.
Selv for en lille, dansk organisation er det ikke uden omkostninger at give sig i kast med et diktatur. Det har blandt andet ført til at DDOS-angreb, der lagde Fri Kulturs hjemmeside ned i starten af 2012 – orkestreret fra Rusland, Hviderusland og Ukraine og altså højst sandsynligt et udslag af den hviderussiske efterretningstjeneste KGB.
Seminaret er en del af programmet i Den Europæiske Ungdomsuge i Danmark og støttes derigennem af EU.
due

Publiceret 05 June 2013 09:00