"Modsat Danmarks Radio må man gerne bande og svovle og sige sine politiske holdninger i mine udsendelser", siger 74-årige Kasper Neergaard, her i sit rette element.

Radiovært i 30 år:

Nok er jeg rød, men alle er velkomne

Alle kan komme og lave udsendelser, siger veteran på på Albertslund Nærradio. Han og stationen kan nu fejre 30 år sammen

Er der to der hænger uløseligt sammen, er det Albertslund Nærradio og Kasper Neergaard.
Sådan har det været siden starten 8. oktober 1983, og sådan er det stadig. De to kan derfor nu fejre en slags rund bryllupsdag, 30 år sammen i lyst og nød.
Hvad der også stadig ligger fast, er at Kasper Neergaard klart bekender sig til den venstre side af politik. Det slår han fast over cigaretterne og kaffen i køkkenet på radioen, hvor avisen er kigget ind til en snak:
"Jeg er revolutionær socialist, det har jeg aldrig lagt skjul på. Modsat Danmarks Radio må man gerne bande og svovle, sige krafteneme og sige sine politiske holdninger i mine udsendelser!", griner den 74-årige studievært hæst.

De tør nok ikke

Han er netop blevet færdig med "Hjemmeradio", et fast program hvor han tit har gæster i studiet, og alle er velkomne.
"Selv om jeg er rød, har jeg alle slags gæster i studiet. Borgmesteren har været på, og borgerlige er også velkomne - men de tør nok ikke. De ved, at de bliver positivt røvrendt!", griner han igen - og forklarer det bramfri udtryk:
"Jeg giver dem så meget medhold i studiet, at de til sidst hænger sig selv ud!"

Albertslund Nærradio har altid været 100 procent reklamefri, og er støttet med midler fra Kulturministeriet.

Albertslund Nærradio har altid været 100 procent reklamefri, og er støttet med midler fra Kulturministeriet.

KU i æteren

Men selv om han bekender sig til den venstre side af politik, mener Kasper Neergaard ikke det kan siges om hele radioen som sådan:
"Vi er en forening, og vi bekender os til bolig- og fagbevægelsen. Men man kan ikke sige om fladen generelt, at vi er venstreorienterede, kun om mine programmer", siger han over kaffen i køkkenet.
"Alle er velkomne til at komme og lave programmer. Man kan bare dukke op, og vi har haft mange praktikanter her også."
Han tilføjer, at en KU-formand også har været inde og lave udsendelser.

Sjov og alvor

Men det er bestemt langt fra politik og alvor det hele. Programfladen er varieret, med både sjov og alvor, hvad et kig på ugens program da også bekræfter - med titler som "Miljøspejlet" og "EU i hverdagen" - men også "Jazztimen", "Pop før" og "Swingtime".
Radioen har alle dage været 100 procent reklamefri, og den er støttet af midler fra Kulturministeriet.
Godt 20 er tilknyttet radioen, og alle har altid arbejdet frivilligt:
"Jeg har aldrig fået en bøjet nikkel for det, og det er jeg stolt af!", griner Kasper Neergaard igen.

Nyt med nyheder

Hvor mange der lytter med, ved man ikke så meget om på radioen:
"Vi har aldrig haft råd til den slags målinger. Men vores frekvens rækker langt ud over Sjælland. Vi kan høres i København, Roskilde, Nordsjælland og Sydsjælland. Jeg har engang siddet i Skælskør og lyttet til radioen!", slår han fast - ikke uden en vis stolthed.
En, der også har været aktiv på radioen, er Povl Markussen fra Agenda Center. Han husker, at begrebet nyheder var noget nyt:
"Vi gjorde meget for at lave nyheder. Det var radioen ikke vant til. Det var mere faste programmer. Så nyhedsudsendelser flere gange om dagen var nyt. Det var krævende hele tiden at skulle skaffe nyheder, men til gengæld gjorde det, at vi kom meget omkring og fik snakket med mange mennesker - og at vi på den måde fik flere interesseret i at høre radioen, gjorde jo så heller ikke noget."
Han fremhæver, at på et tidspunkt fik en konkurrent, da AP begyndte at lave radionyheder, under titlen "Kommunekanalen". Men det er altsammen fortid nu. Nu nøjes vi med at lave avis og website - og skrive om radioen, der fylder rundt.
due
30-års jubilæet fejres med åbent hus i Albertslund Nærradios lokaler på Bytorvet 31, 2.tv., tirsdag den 8. oktober klokken 14-18.
 

Publiceret 05 October 2013 09:00