Se foto og video:

Borgmestre som vikinge-brobisser

Projekt Vikingebroen er officielt indviet. Der blev holdt taler og banket bropæle i jorden onsdag

Af
Jørgen Brieghel

”En særlig tak til Jørgen Poulsen, den første leder i Vikingelandsbyen. Det var ham, der fik idéen til projektet. Vi har stillet os på dine skuldre”, sagde Lars Buus, museumsdirektør på Kroppedal, da han onsdag bød velkommen til den officielle indvielse af projekt Vikingebroen.
Jørgen Poulsen – eller bedre kendt som Jørgen Viking, Vikingelandsbyens første leder – var da også til stede ved begivenheden, og han var meget rørt over, at hans store drøm nu er ved at gå i opfyldelse.
Skolebørn og frivillige har allerede været i gang med at banke de første bropæle i den fugtige jord, som om et par år skal forbinde Vikingelandsbyen i Albertslund med Kroppedal i Høje-Taastrup.

Landfast med Taastrup

Onsdag var det så tid til, at borgmestre fra de to kommuner og den økonomiske hovedsponsor holdt taler – og i øvrigt også fik lov at banke en pæl i jorden. Alle tre var i dagens anledning iklædt vikingedragter.
”1992 var et særligt år”, indledte Albertslunds borgmester Steen Christiansen. ”Danmark vandt EM i fodbold. Men vi fik også Vikingelandsbyen, som altså kan holde sølvbryllup i år. Det var en drøm, der gik i opfyldelse. Siden kom Kroppedal med i samarbejdet med Vikingelandsbyen for at styrke det fagligt, og vi har nu udsigt til et tværfagligt projekt, som om to år skal blive til en ny attraktion for Vestegnen. Tillykke til os alle, med at vi snart bliver landsfaste med Høje-Taastrup!”.

Lidt royal...

Broen bliver opført med inspiration i broen over Ravning Enge ved Vejle – et af Harald Blåtands store bygningsværker fra omkring 980, som dog ikke eksisterer længere.
Det fik borgmester fra Høje-Taastrup, Michael Ziegler, til at sige:
”Det er med en vis stolthed, at jeg står her i dag og kan indvie broprojektet – som Harald Blåtand før mig!....lidt royal har man da lov til at være”.
Michael Ziegler sagde med glimt i øjet til sin borgmesterkollega fra Albertslund: ”Børn og frivillige borgere har allerede været med til at bygge den første del af broen og fungeret som brobisser. Steen, det burde vi da overveje i forbindelse med andre kommunale projekter i fremtiden”.
Michael Ziegler understregede det vigtige i sådan et projekt: ”Hvis vi ikke kender vores historie, og ved hvor vi kommer fra, ved vi ikke, hvem vi selv er”.
Han opfordrede alle tilstedeværende – især dem fra Hovedstaden – til at gå hjem og fortælle, hvor smukt og enestående der rent faktisk er herude på Vestegnen.
Sidste taler var manden med pengene: Niels Olsen, projektchef for kulturområdet i Nordea-fonden.
”Normalt giver fonden ikke penge til byggerier. Men der skal være undtagelser – og det var der her. Det er ganske rigtigt et byggeri. Men det er jo hele processen, der er interessant. Der er masser af god formidling i øjenhøjde i det”, sagde han.

Børn lagde offergaver

Efter talerne skulle de to borgmestre og projektchefen banke endnu en bropille i jorden. Ved hjælp af et sindigt hejseværk skulle der trækkes og slippes på det rigtige tidspunkt.
Dagens mest rørende øjeblik, var da de tilstedeværende børn skulle sætte endnu en pille i jorden.
Jørgen Viking kom med offergaver, som han bad børnene lægge i hullet, inden stolpen blev sat. Som det var tradition i vikingetiden.
En historisk sløjfe blev bundet til den gang for 25 år siden, hvor Jørgen Viking sammen med daværende borgmester Finn Aaberg lagde offergaver under den første stolpe til Salshuset.
Dengang sagde alle, at det var et umuligt projekt at genskabe et vikingehus med vikingetidens redskaber.
Men de tog fejl, og Jørgen og hans vikinger fik ret.
Broprojektet er også ambitiøst. Men et bevis på, at her ude på Vestegnen lader vi ikke kue af fordomme og forudindtagelser. Vi skal vise dem, skal vi!
Om to-tre år vil vi stå her igen og indvie vikingebroen og vikingevejen. Og som lokalhistoriker Jørgen Nielsen fra Albertslund har påpeget i sin bog ”Navne på veje og steder i Albertslund”, bør den nye vej mellem Albertslund og Høje-Taastrup få navn efter idéen ophavsmand.
Lad os til den tid sige: ”Velkommen til Jørgen Vikings Vej”.

Publiceret 22 June 2017 10:40

SENESTE TV