DEBAT:

Hvorfor er det markant dyrere at administrere en rød kommune?

Af
Brian Palmund

Spidskandidat (V) og Mads Fuglede

MF (V)

Hvorfor er det markant dyrere at administrere en rød kommune?
Man skulle næsten tro, at bureaukrati var en mærkesag i Albertslund kommune. Der er i hvert fald rigtig meget af det. Mandag Morgen har foretaget en analyse baseret på kommunale nøgletal, hvoraf det fremgår, at Albertslund er en af de kommuner, der bruger flest penge på ledelse og administration.
Betød det, at velfærden i Albertslund kommune lå i top, kunne man være tilbøjelig til at se igennem fingre med papirnusseriet. Men det er desværre langt fra tilfældet.
Ser man f.eks. på undervisningseffektiviteten på Albertslunds skoler, er denne snarere ineffektiv. Man fejler således i forhold til de yngre generationer, ligesom man i kommunen fejler med at få borgerne ud på arbejdsmarkedet. I Albertslund er antallet af kontanthjælpsmodtagere tårnhøjt.
Men hvad så med kommunens ældre? Går al kommunens velfærd til dem?
Med en socialdemokratisk borgmester i spidsen, forventer man næsten, at Albertslunds ældre har det bedre end gennemsnittet. Men tallene viser nu endnu engang noget andet. Kommunen stiller f.eks. kun 29,70 plejeboliger til rådighed pr. 1000 borgere over 65 år. Der mangler altså en god håndfuld plejeboliger, hvis regnestykket skal gå op.
Og Albertslund er ikke et enkeltstående tilfælde. Der er i stedet tale om en general tendens blandt de rød-ledede kommuner. Her er udgifterne til administration og ledelse størst, mens kvaliteten på velfærdsydelserne er lav.
Dette er hermed en aflivning af venstrefløjens velfærdsmyter.

Publiceret 15 November 2017 03:00

SENESTE TV