Luft nok i budgettet til at få sat gang i letbanen

Udbudsprocessen om Hovedstadens Letbane er afsluttet, og der er udført kvalitetstjek

Af
Jørgen Brieghel

Hovedstadens Letbane har nu afsluttet udbudsprocessen, og revisionsfirmaet EY har gennemført et endeligt kvalitetstjek af projektets risici og reserver.
Vinderne af de i alt otte kontrakter på Hovedstadens Letbane er udpeget, og indstillingen skal nu behandles af ejerkredsen bag Hovedstadens Letbane.
”Vi afventer nu ejernes beslutning, men Hovedstadens Letbane kommer til at give et gevaldigt løft til såvel fremkommeligheden som investeringslysten langs hele Ring 3. Jeg er sikker på, at når letbanen står færdig, vil rigtig mange sige; ”Hvorfor fik vi ikke bygget den letbane for længe siden?”. Den bliver en stor gevinst for Storkøbenhavn og de mange omegnskommuner,” siger Birgitte Brinch Madsen, bestyrelsesformand i Hovedstadens Letbane i en pressemeddelelse.
Budgettet lyder på i alt 6,2 milliarder kroner for de 27 kilometer og togene til at køre på dem. Heraf går 4,4 milliarder kroner til anlægge banen. Anlægsreserven på 1,1 milliarder kroner udgør dermed 25 procent af budgettet, og ifølge EY er det kun nødvendigt med 10-20 procent på dette tidspunkt i projektet. Det skriver Ingeniøren.dk

Nye arbejdspladser

Hovedstadens Letbane ventes at være med til at skabe op mod 36.500 nye arbejdspladser og tiltrække 32.000 nye indbyggere langs Ring 3 frem mod 2032. Hovedstadens Letbane vil forbinde en lang række S-togslinjer og skabe bedre forbindelsesmuligheder til øvrig kollektiv transport. 13-14 millioner passagerer forventes årligt at rejse med Hovedstadens Letbane. Til sammenligning havde Kystbanen godt 9 mio. passagerer i 2016.
Det skriver www.dinletbane.dk

Ikke flere tilskud

Udbudsprocessen er nu afsluttet, og resultatet holder sig inden for det afsatte budget. Projektet er fordyret på enkelte af anlægskontrakterne, men det modsvares ifølge pressemeddelelsen af besparelser på finansieringsomkostningerne.
Der vil fortsat være en reserve på 30 pct. af basisoverslaget – altså et pænt stykke over de 10-20 procent, som EY anbefaler i deres gennemgang af risikoregister og reserver.
”Vi har haft en meget konstruktiv dialog med tilbudsgiverne, og vi har opnået fornuftige priser. Vores udbudsstrategi om at udbyde strækningen i en række mindre pakker har bevirket, at flere selskaber har haft lyst og mulighed for at være med, og vi ser frem til den videre proces,” fastslår Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør i Hovedstadens Letbane.

Mange danske selskaber blandt vinderne

Det bliver tre danske selskaber, som kommer til at stå for selve anlægsarbejdet. Den 28 kilometer lange strækning er inddelt i fem anlægskontrakter (ombygning af veje, broer m.v.), en kontrakt på leverance af tog og jernbaneinfrastruktur, mens der er en kontrakt på opførelsen af kontrol- og vedligeholdelsescentret samt en drifts- og vedligeholdelseskontrakt på Hovedstadens Letbane.
Selskaberne er:
Anlægsarbejde i Ishøj Kommune: M.J. Eriksson A/S
Anlægsarbejde i Vallensbæk, Brøndby og Glostrup Kommuner: Per Aarsleff A/S
Anlægsarbejde i Rødovre og Herlev Kommuner: CG Jensen A/S
Anlægsarbejde i Gladsaxe Kommune: CG Jensen A/S
Anlægsarbejde i Lyngby-Taarbæk Kommune: Per Aarsleff A/S
Kontrol- og vedligeholdelsescenter: CG Jensen A/S
Transportsystem (tog og jernbaneinfrastruktur): Konsortium med Siemens A.G, Siemens A/S og Aarsleff Rail A/S
Drift og vedligeholdelse i 15 år: Metro Service A/S

Publiceret 11 January 2018 00:00