Se foto og video:

Unge giver Albertslund en vandblomst og en godgørende hane

”Bæredygtighed” var temaet for årets elevbyrådsdag for 6. klasserne

Af
Jørgen Brieghel

Albertslund skal have en vandblomst og en godgørende hane. Det har 6. klasserne i Albertslund besluttet, da de holdt elevbyrådsdag tirsdag i kommunalbestyrelsessalen – og i Albertslundbiograferne via live streaming.

Demokrati og bæredygtighed. Det var overskriften for årets elevbyrådsdag, der fandt sted tirsdag.

6. klasserne fra byens skoler var samlet for at fremlægge de forslag til unge egne projekter, der skal føres ud i livet senere på året. Forslag, der er blevet arbejdet med i lang tid ude på skolerne. I samarbejde med folk fra kommunen og fra Agenda Centret. Under ledelse af musik- og børnekonsulent Kirsten Schneider.

Borgmester Steen Christiansen ledte byrådsdagen fra sin normale plads ved det runde bord. Men de øvrige pladser var fyldt ud med tre unge, der hver fremlagde et af de syv projekter.

Hvert forslag blev fremlagt ved brug af powerpoints og grundige kommentarer fra eleverne.

Forslagene

De seks forslag var:

1. Magical Rooster – et springvand med en hane i centret.

2. Mos-kunst: Albertslunds logo skal skabes i mos på steder, hvor det tydeligt kan ses.

3. Mos på tagene: Albertslund som grøn kommune skal have flere grønne og bæredygtige tage.

4. Parkanlæg: En park, en høj og et kirsebærtræ skal etableres et sted, hvor man kan nyde naturen.

5. Soldrevet springvand: Et soldrevet springvand skal fungere som fælles mødested.

6. Vandblomsten: En skulptur, der kan rumme blomster og krydderurter og vandes af regnvand.

Efter hver fremlæggelse var der mulighed for, at de øvrige grupper ved bordet kunne stille skarpe spørgsmål. Der blev fyret korte og velovervejede spørgsmål af, og der var som oftest supergode svar fra den forsvarende gruppe.

Hvad hvis jeres mos bliver råddent? Hvem skal samle pengene op fra vandbrønden? Hvor skal jeres par ligge? Kan der vokse planter i vandhaverne?

For blot at nævne nogle få spørgsmål.

Tre i opløbet

Efter en indledende afstemning, så det fast, at de tre forslag: 1. Magical Rooster, 6. Vandblomsten og 7. Vandhanen gik videre til den endelige afstemning.

Mens stemmesedlerne blev talt op, var der bomstille i salen.

Borgmester Steen Christiansen afslørede afstemningen: ”Der er sket det særlige, at to forslag har fået lige mange stemmer – nemlig Magical Rooster og Vandblomsten med 8 stemmer. 7. Vandhanen fik 5 stemmer.

Jubelen og glædesskrigene ville ingen ende tage!

”Jeg vil derfor foreslå, at de to forslag som har fået lige mange stemmer kædes sammen og føres ud i livet – sådan som forvaltningen også har foreslået at man kunne”.

Magical Rooster er et springvand med en hane, som tænkes placeret et sted i centret. Meningen er, at der skal være en slags ønskebrønd, hvor alle kan smide mønter i og dermed donere penge til gode formål. Forslagsstillerne overlader det til kommunen at indsamle mønterne og afgøre, hvor de skal sendes hen. Springvandet skal laves af genbrugsmaterialer. Bag forslaget står elever fra Herstedlund Skole.

Vandblomsten er en skulptur, der skal skabe liv og glæde. Den udformes som en kæmpe blomst i metal og under den kan vokse blomster og krydderurter. Den tænkes placeret ved Stadion og skal vande sig selv med regnvand. Bag forslaget står elever fra Herstedvester Skole.

De to projekter skal nu arbejdes sammen, og det gør skolerne i samarbejde med forvaltningens folk.

Senere på året bliver de så opført.

Den voksne kommunalbestyrelse har afsat 70.000 kr. til elevbyrådsdagen.

Publiceret 14 February 2018 06:00