Unge fyldt med ideer til ældre:

Sådan kan du gøre dit liv nemmere

7. klasse fremlagde projekter til hjælp for syn, hørelse, bevægelse og hukommelse

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

Hvis man som ældre har svært ved at huske, var det måske en idé med en app der kan huske aftaler for en?

En app, hvor man kan have kalender, skema for ugens løb, alarm der fortæller at der nu er mad, og så videre, og så videre.

Eller hvis det kniber med et synet, var det måske noget med et smart ur med indbygget GPS? Eller hvis det kniber med at bevæge sig, så kan en robot hjælpe en på vej i dagligdagen?

Det var nogle af de friske bud på en bedre senior-tilværelse, som en gruppe unge fremlagde for ældre i Humlehusene i sidste uge. 7.d. på Herstedøster Skole var på besøg, som kulminationen på et længere samarbejde mellem plejeboligområdet og Herstedøster skole.

Klassen er en del af en ordning hvor plejeboligområdet har “adopteret” klassen - en ny form for erhvervspraktik hvor firmaer og skoler arbejder sammen over flere år. Derfor havde eleverne fra 7.d. gennem længere tid arbejdet med nogle af de store udfordringer, som plejeboligområdet har og har igennem innovations-processer forsøgt at skabe løsninger for de ansatte og ældre.

Har interviewet ældre

Eleverne blev stillet over for udfordringen: Hvordan kan vi skabe mere livskvalitet for de ældre der bor i plejebolig? I fire forskellige grupper har eleverne arbejdet med hvordan dagligdagen kan lettes for ældre der ikke kan høre, se, huske eller bevæge sig.

For at forstå udfordringerne har eleverne være på besøg og interviewet forskellige ældre og har forsøgt at sætte sig i deres sted. Derefter har de arbejdet i Skolens Makerspace med forskellige teknologier; robotter, kodning for at designe løsninger på de ældres problemer.

Klasselærer Elisa Gårdbo hæfter sig ved, at eleverne fik en fornemmelse af, at livet som ældre ikke behøver at være trist eller kedeligt, men at det kan være godt, og Mona Funch, leder af plejecenterboligområdet, var begejstret for de unges ideer:

“Eleverne er kommet med en række bud på løsninger som vi formodentlig aldrig selv ville have fundet på. Selvom nogle af forslagene er teknologisk eller økonomisk urealistiske gør det ikke noget. For det får os til at overveje om vi kunne gøre tingene anderledes. Og det der er urealistisk i dag kan måske med lethed lade sig gøre i morgen.”

En app, der husker aftaler og minder om aftensmaden, er god for ældre, hvor hukommelsen svigter.

En app, der husker aftaler og minder om aftensmaden, er god for ældre, hvor hukommelsen svigter.

Stor interesse hos ældre

For eleverne har det været en anderledes oplevelse at være på besøg i plejeboligerne og tale med de ældre.

“Det var spændende at tale med de ældre. De har mange af deres egne ting og virker glade. Det er bare ikke så godt, når man så ikke kan se, høre eller bevæge sig som man gerne vil”, som en af dem sagde.

Og blandt de ældre fremmødte blev der nikket meget, og der var stor interesse:

“Især den med robotten kunne jeg godt lide. Det giver nogle nye muligheder”, som en af dem sagde.

Publiceret 14 May 2018 06:00

SENESTE TV