Så er gourmeterne godt i gang i køkkenet. Privatfoto.

Så er gourmeterne godt i gang i køkkenet. Privatfoto.

En halv gris - en hel ny verden

Elever lærer om slagtning af grise og dyrevelfærd

Af
Finn Due Larsen

gourmet Hvordan parterer og bruger man en gris? Hvad ligger der i begreber som anatomi, hygiejne og dyrevelfærd?

Det er noget 8. klasserne på Herstedøster Skole for tiden bliver en del klogere på. De er med i et projekt kaldet "En halv gris".

Via Slagteriskolen Roskilde har skolen fået en gourmetslagter ud, som underviser eleverne i alt om grisens rejse fra grisestien, slagtningen af dyret og frem til den ligger foran dem på bordet, klar til at blive skåret ud og brugt til at lave mad.

Eleverne får noget bagved liggende viden om svineproduktionen i Danmark, sjove fakta oplysninger og opgaver løbende som de skal gætte eller regne på.

Da slagteren har parterret grisen foran eleverne, er eleverne selv med til at klargøre kødet til dagen efter, dvs. pudse mørbraden, ridse flæskestegen, marinere kødet til pulled pork, hakke kød til frikadeller osv.

Alt det som i processen ikke skal bruges, får eleverne til sidst lov til at skære i og kigge nærmere på, det er bl.a. øjet og hovedet der her er tale om. Til daglig bliver 99,9% af grisen udnyttet ved normal slagtning på slagteriet.

På 2. dagen møder eleverne ind til et duftende køkken, da kokken allerede har været i gang i en times tid med de ting som skal have lang tid i ovnen.

Eleverne får udleveret opskrifter på fire forskellige salater, flute, frikadeller samt kartofler der skal bages i ovnen. I grupper skal de samarbejde om at få lavet alt maden klar til frokosttid, hvor lærerne fra deres afdeling er inviteret til frokost.

Undervejs vejleder slagteren grupperne, samt plukker hjælpere ud fra grupperne til at lave ekstra opgaver, såsom at få gjort leverpostejen klar, stegt mørbraden, dækket borde osv.

Al mad står klar til en lækker frokost midt på dagen - noget mere spændende end en flad madpakke.

Publiceret 27 May 2018 03:00