Nyttehaver som disse her skal vandes i tørken, lyder det fra Agenda Center.

Nyttehaver som disse her skal vandes i tørken, lyder det fra Agenda Center.

Agenda Center: Spild ikke vandet med at slatvande

Det er vigtigt at følge nogle gode råd, når vi har en meget varm sommer som nu

Af
Finn Due Larsen

pyyh Det er tørt for tiden. Meget tørt. Også selvom der skulle komme en byge en gang imellem, ser det ud til, at vi får en varm og ikke mindst tør sommer, og dermed også en jord der er i vandunderskud - og hvad er det så lige, man gør med sine planter i haven?

Det har Agenda Centeret et svar på:

"Når vi vander er det lidt paradoksalt, at vi gør det for at få en fin og frodig have, men det vand vi bruger kommer jo et sted fra. Vi tager det et andet sted i naturen, som så risikerer at komme i vandmangel. Derfor skal man ikke vande mere end højest nødvendigt, man skal vande rigtigt og man skal kun vande det, der ikke kan klare sig uden ekstra vand", siger Povl Markussen.

"Det kan typisk være blomster og buske, man har plantet i år. Dem fra sidste år har et større rodnet. De klarer sig bedre, men begynder de at se triste ud og hænge med bladene, skal de også have vand. Køkkenhaven skal også have vand, det er jo planter, der er sårbare, fordi de er fra i år. Men for eksempel de fleste træer og ikke mindst græsplænen skal man lade være, glem alt om at vande den. Det vil ikke bare være vandspild, det vil være vandsvineri."

Det er heller ikke ligemeget hvordan man vander:

"Når man så vander, skal man gøre det rigtigt. Sørg for at vandet kommer dybt ned til rødderne. Mange vander kun i overfladen og synes så, at det ser da vældig vådt ud, og så må det være godt. Problemet er bare, at det netop kun er jordoverfladen, der er våd. Det får planternes rødder til at søge opad efter vandet. Men overfladen bliver hurtig tør igen, og så hænger planten på den. For nu har den brugt sit krudt på at få rødderne opad, i stedet for dybere ned, hvor den bedre kan finde vand", siger Povl Markussen.

"Skal man derfor vande, skal man vande grundigt, så vandet kommer dybt ned i jorden. Glem alt om at slatvande i overfladen. Det gør mere skade end gavn. Vander du igennem helt ned til rødderne, kan planterne klare sig i 10 til 14 dage, inden de skal have vand igen. Samlet bruger du også mindre vand ved at vande igennem, i stedet for at gå og slatvande hele tiden”.

Publiceret 16 June 2018 03:00