Signe Landon skifter til en spareperlator på en vandhane.

Signe Landon skifter til en spareperlator på en vandhane.

Grønt regnskab: Ros til beboere i 23 boligområder

Vandforbruget går den helt rigtige vej i områderne

Af
Finn Due Larsen

miljø I Albertslund bliver der hvert år lavet et Grønt regnskab, der viser kommunens, boligområdernes, og erhvervets forbrug af vand og varme og en række andre ting som affaldsmængder, kommunale indkøb, elforbrug mm.

I dette års Grønne regnskab er det især boligområdernes vandforbrug, der er bemærkelsesværdigt. Allerede i 2016 havde Albertslunds borgere det laveste vandforbrug per person i Danmark. Alligevel har borgerne formået at sænke forbruget yderligere med hele 6 %. Det betyder, at forbruget nu er nede på 88,5 liter vand per person per døgn. Til sammenligning er danskernes gennemsnitlige vandforbrug på 104 liter.

I Agenda Centeret, der har lavet vandsparekampagner i mange boligområder, er de meget stolte og imponerede over albertslunderne. Signe Landon fortæller, ”Agenda Centeret har for vane, at skrive ud til de boligområder, der har gjort det særligt godt. I år tog det noget længere tid, for der var 23 boligområder, der havde gjort det så godt, at de fortjente at få ekstra ros. Faktisk er vandforbruget i Albertslund så lavt, at forsyningsselskabet HOFOR har tjekket tallene igennem en ekstra gang, for at se, om det virkelig kunne være rigtigt – og det er det”.

Signe Landon vurderer, at de mange renoveringer i Albertslund har været medvirkende årsag til det lave vandforbrug. Vandsparebrusere og nye toiletter, der ikke løber er med til, at der ikke bliver brugt unødigt meget vand på badeværelserne. Men gode vaner er nu uomgængelige. Dem der har det laveste forbrug i hele byen er Topperne, og her er der ikke blevet renoveret. De bruger i gennemsnit 53 liter vand i døgnet per person.

”Der er stadig albertslundere, der kan blive bedre til at spare på vandet, men mange albertslundere har nu et så lavt vandforbrug, at de får svært ved at mindske det yderligere. Der er dog andre måder at passe på vores drikkevand, der er lige så vigtige, som at sænke forbruget”, lyder det fra Signe Landon.

”Ved at købe flere økologiske varer og lade være med at bruge sprøjtegift i egen have, er man med til at sikre, at det vand, vi kommer til at pumpe op ad jorden om 20-50 år, ikke er forurenet med sprøjtegiftrester, og at vi kan fortsætte med at have noget af det bedste drikkevand i verden”.

Publiceret 18 June 2018 03:00