Spændende ny filmatisering af det såkaldte hypnosemord. Pressefoto

Spændende ny filmatisering af det såkaldte hypnosemord. Pressefoto

Film: Kan man begå mord med hypnose?

Ugens film byder bl.a. på ”Skytsenglen” om det såkaldte hypnosemord i Landmandsbanken i 1951

Af
Jørgen Brieghel

Film Skytsenglen er en psykologisk thriller om det såkaldte hypnosemord, der fandt sted på en sjappet vinterdag i København i for 67 år siden.

Den 29. marts 1951 træder en bevæbnet bankrøver ind i Landmandsbanken på Nørrebrogade og forlanger at få pengene udleveret. Da personalet tøver, skyder og dræber han uden at tøve kassereren og bankbestyreren. Røveren styrter ud på gaden og flygter, men arresteres kort efter.

Da kriminalassistenterne Anders Olsen (Pilou Asbæk) og David Petersen (Johannes Lassen), indleder opklaringen af sagen, synes den umiddelbart meget ligetil, for røveren indrømmer røveriet og hævder at have været alene om det. Men flere af øjenvidnerne forklarer efterfølgende, at røveren virkede som om han var i en slags trance, så politiet begynder at søge dybere i hans baggrund.

Man finder hurtigt ud af, at røveren, den tidligere dømte landsforræder, Palle Hardrup (Cyron Melville), i flere år efter krigen, delte celle med den karismatiske og ligeledes dømte krigsforbryder, Bjørn Schouw Nielsen (Josh Lucas).

Olsen begynder at mistænke, at Schouw Nielsen, der er meget interesseret i psykologi og hypnose, har hypnotiseret sin tidligere cellekammerat til at begå røveriet for at finansiere sit udsvævende liv.

Men kan det virkelig lade sig gøre, og hvis det er tilfældet, hvordan kan politiet bevise det?

Til trods for sin overordnedes ordrer om det modsatte, opsøger Olsen den kendte psykiater, Dr. Dabrowski (Rade Šerbedžija), der selv er en erfaren hypnotisør, og indvilliger i at lære Olsen alt, han ved om mental manipulation.

Efterhånden bliver Olsen dog så opslugt af efterforskningen, at han ikke opfatter, at det er lykkedes Schouw Nielsen at indynde sig hos hans unge kone, Marie (Sara Soulié).

Snart bliver sagen meget farligere for ham og Marie, end de nogen sinde kunne forestille sig?

Filmens hovedroller spilles af bl.a. Pilou Asbæk og Josh Lucas.

Franske Robert Guédiguian tackler alderdom i ’The Villa’ - ’Huset ved havet’. Pressefoto

Franske Robert Guédiguian tackler alderdom i ’The Villa’ - ’Huset ved havet’. Pressefoto

Huset ved havet

Franske Robert Guédiguian tackler alderdom i ’The Villa’ - ’Huset ved havet’. Auteuren fra Marseille har lavet et vittigt familiedrama. Tre søskende genforenes i det idylliske fiskerleje, hvor deres far indtil sit slagtilfælde kæmpede for at bevare den gamle livsstil med solide værdier og lokal forankring. De tre midaldrende søskende prøver at finde en vej frem og tilbage til værdierne fra før globaliseringen, men det gamle nabopar vælger det værdige selvmord som exitstrategi, mens strandede flygtningebørn lægger op til nyt livsindhold for trætte europæere.

"Hereditary" - foruroligende historie om ondskab. Pressefoto

Hereditary

Alle familier har en hemmelighed! Da Graham familiens matriark, Ellen, går bort, opdager hendes datters familie flere mystiske og skræmmende hemmeligheder om deres ophav. I takt med at hemmelighederne afsløres, finder familien sig på flugt fra en uhyrlig skæbne, de synes at have arvet. En skæbne der langsomt ødelægger alt, de kender til. Den spillefilmsdebuterende instruktør Ari Aster har med Hereditary skabt et sandt familiemareridt, hvor en families tragedie omdannes til en ildevarslende og dybt foruroligende historie om ondskab. Samtidigt føres horrorgenren nye spændende steder hen med filmens rystende portræt af familie og arv.

Publiceret 24 June 2018 05:00