Der bruges i denne tid 15 procent mere vand end normalt. Men man skal selv gøre noget for at spare på vandet. Arkivfoto

Der bruges i denne tid 15 procent mere vand end normalt. Men man skal selv gøre noget for at spare på vandet. Arkivfoto

Vandværkerne sveder: Løber vi tør for vand i varmen?

Der bruges i øjeblikket 15 procent mere end normalt på grund af tørken

Af
Jørgen Brieghel

udtørret Danmark ramt af en historisk slem tørke, og vandværkerne arbejder i øjeblikket på højtryk for at følge med det øgede forbrug af vand. I HOFORs forsyningsområde bruges der f.eks. 15 procent mere vand, end normalt.

Det fortæller Albertslund Kommune på sin hjemmeside.

Merforbruget skyldes, at der bliver brugt masser af vand til afkølende brusebade, soppebassiner og vanding af græsplæner og blomsterbede.

Der bliver brugt mere vand end godt er for vores sparsomme grundvandsressource. Især i hovedstadsområdet, hvor befolkningstætheden er stor, er trækket på grundvandsressourcen stort.

”I Albertslund kommune forsøger vi at minimere forbruget til vanding af offentlige græsplæner, herunder parker og boldbaner mest muligt. Ligesom når vi vander til øvrige formål, så gør vi det så vidt muligt uden for den varmeste tid på dagen, hvor fordampningen er mindst”, står der på hjemmesiden.

Løber vi tør for vand?

Løber vi tør for vand?

“Der er ikke akut risiko for, at vi mangler vand til hovedstadsområdet. Men vi opfordrer folk til at bruge vandet med omtanke,” siger Mette Hansen, projektleder i HOFOR.

HOFOR opfordrer derfor stærkt folk til i sommermånederne at undgå at vande græsplæner.

”Selv en meget gul græsplæne bliver hurtigt grøn igen, når regnen kommer. Samtidig er der ingen grund til at vande andre dele af haven i løbet af dagen, hvor vandet fordamper næsten ligeså hurtigt, som det kommer ned på jorden. Det er langt bedre at vente med at vande til om aftenen, hvor det er køligere. Så får vandet nemlig en chance for at komme ned til planternes rødder”, lyder meldingen fra vandforsyningsselskabet.

Vandspareråd

HOFOR har samlet nogle gode vandspareråd:

- Lad være med at vande din græsplæne! Den kan sagtens klare sig uden

- Saml (hvis muligt) regnvand fra taget i en regnvandstønde – så kan du bruge det til at vande med, i stedet for at bruge drikkevand til blomsterne. Læg et låg på regnvandstønden, så vandet ikke fordamper.

- Brug en vandkande når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker – vandslangen er en vandsluger, som bruger 12 liter vand pr. minut

- Lad være med at vande om dagen, hvor det meste vand fordamper, før det når planterødderne.

- Store soppebassiner og pools bruger rigtig meget vand. Vandballoner, vandpistoler og et badekar til de mindste er gode erstatninger. Eller tag til sø, strand og friluftsbad med hele familien.

Publiceret 11 July 2018 07:00