Tenna Modin Hansen samler ind sammen med børnene Annastacia og Vctor. Foto: brie

Tenna Modin Hansen samler ind sammen med børnene Annastacia og Vctor. Foto: brie

Tenna har sclerose: Nu samler familien ind

Årets scleroseindsamling finder sted 9. september, og der er brug for indsamlere

Af
Jørgen Brieghel

”Venner og familie mod sclerose” er mottoet for årets scleroseindsamling, når venner, familie, naboer og kolleger søndag 9. september samler ind for en verden uden sclerose.

De nærmeste ved om nogen, hvor vigtigt det er med ny forskning, mere viden og bedre behandling, når ens mor, datter eller gode kammerat har fået sclerose. Derfor samler Tenna Modin Hansen fra Albertslund ind for alle med sclerose. Det er tredje gang.

”Jeg samler ind for, at der en dag findes en kur mod sclerose. Jeg selv er ikke så gammel, så forhåbentlig kan de nå at stoppe min sygdomsudvikling, før symptomerne bliver for slemme”, siger Tenna.

Når ruten er vel overstået, vil hun stå klar ved indsamlingsstedet i syd med en stor tak til de seje indsamlere. Ydermere vil der være tændt op i grillen fra kl. 12.30, så indsamlerne kan få serveret et par lækre pølser m.m.

”Det er den lokale Rema1000 på Egelundsvej som, igen i år bakker op om scleroseindsamlingen. Rema1000 donerer som vanen tro lidt forplejning til de seje indsamlere, og det er vi utroligt taknemmelige for”, siger Tenna.

Hvad er sclerose

90 mennesker har sclerose i Albertslund. 59 af disse er medlemmer af foreningen. Der er 570 støtter som er med i foreningen. I alt 629 medlemmer.

Tenna Modin Hansen oplever ofte, at folk ikke ved, hvad sygdommen sclerose er. Når hun parkerer sin bil i handicapbåsen, sker det tit at folk bebrejder, at man holder på en handicapplads.

”Nok forståeligt, for man har jo ikke et synligt handicap – jeg mangler hverken arme eller ben”, siger hun.

”Når du får sclerose, er det fordi, din egen krop på en eller anden måde angriber nervecellerne i centralnervesystemet. Det vil sige synsnerverne og nerverne i din hjerne og rygmarv. Det der angribes, er de fedtskeder – myelinet – som isolerer nervecellernes udløbere – axonerne”.

Alt efter hvor myelin angribes, kan man opleve forskellige symptomer. Symptomerne kan for eksempel være følelsesforstyrrelser, synsproblemer, lammelser eller såkaldte kognitive symptomer som hukommelses- og koncentrationsbesvær. Sygdommen viser sig forskelligt afhængigt af, hvilken type sclerose man har.

”De kognitive problemer er tit noget af det værste. Det kan for eksempel være nedsat evne til at indlære og til at huske. Måske opdager den scleroseramte, at det er svært at huske nye navne, eller at kendte telefonnumre er glemt. Man kan glemme en besked fra en telefonsamtale, så snart røret er lagt på igen”, fortæller Tenna Modin Hansen.

Familien støtter

”Måske kan den scleroseramte næsten ikke udholde at sidde i et selskab omkring et bord, fordi samtalen er umulig at følge. Eller man oplever, at det er vanskeligt at tale med en person, hvis der sker noget andet i samme rum. Måske er det svært at få læst avisens artikler, og det bliver kun til overskrifterne”, siger Tenna, der heldigvis har en dejlig mand og dejlige børn, som støtter hende i dagligdagen.

”Nogle kan opleve, at det er vanskeligt at finde rundt i byer eller i landskaber, hvor de tidligere var kendt. Det kan, føles som om overblikket er forsvundet. Måske oplever man, at det er svært at fornemme, hvordan forholdet mellem steder og ting er. En daglig arbejdsopgave, som for eksempel at lave mad eller tilrettelægge et besøg kan pludselig virke aldeles uoverskuelig”.

”Endelig kan man som scleroseramt opleve, at ens måde at reagere på ændrer sig, selvom man ikke ønsker det. For eksempel kan man blive mere opfarende eller have svært ved at udtrykke sig så nuanceret, som man plejer, eller man kan finde det svært at styre sine følelser”, siger Tenna.

Vær med til at samle ind

Hun opfordrer folk til at være med i indsamlingen men har også forståelse for, at man ikke vil.

”Vi mødes dagligt med opfordring til at deltage i mange forskellige indsamlinger, og jeg bliver ikke skuffet, hvis man siger nej og har truffet at støtte andre indsamlinger”, siger Tenna. Men naturligvis håber hun, at så mange som muligt er med.

Ønsker man at deltage som indsamler, kan man kontakte Tenna Modin Hansen på mail ulnaris1@gmail.com . Du kan også kontakte hende på facebook i gruppen ”venner og familie mod sclerose” Albertslund.

Publiceret 20 August 2018 05:00