Hæld et par dråber opvaskemiddel i et glas vin, æbleeddike eller juice, så drukner bananfluerne. Foto: Agenda Centeret

Hæld et par dråber opvaskemiddel i et glas vin, æbleeddike eller juice, så drukner bananfluerne. Foto: Agenda Centeret

Sådan vinder du krigen mod bananfluerne

Agenda Centeret får mange henvendelser fra folk, der plages af tusinder af bananfluer

Af
Jørgen Brieghel

plage Hvis du har observeret små irriterende fluer i dit køkken i det sidste stykke tid, så er du ikke alene. Det er nu højsæson for bananfluer, der også går under navne som eddikefluer, vinfluer og frugtfluer.

Bananfluer tiltrækkes især af overmoden frugt og halvrådne grøntsager, fortæller man hos Agenda Centeret.

Hvis den grønne madaffaldsbeholder derfor ikke er blevet tømt i nogle dage, er den guf for bananfluer, hvilket de i Agenda Centeret har fået flere henvendelser omkring.

”Man kan ikke helt at undgå bananfluer”, lyder det fra Signe Landon fra Agenda Centeret, ”så det gælder først og fremmest om at undgå at have ting liggende, der tiltrækker dem. Fjern derfor stødt eller overmoden frugt fra frugtskålen, luk glas til syltetøj og andre fødevarer tæt, tøm rest- og madaffaldsbeholderne hyppigt, og vask dem af jævnligt”.

Er du invandret, så...

Er man først blevet invaderet, har Signe Landon flere gode råd til, hvordan man slipper af med fluerne.

”Lad et glas med et par centimeter vin, æbleeddike eller juice stå fremme, og hæld et par dråber opvaskemiddel i, for at fjerne overfladespændingen. Det gør, at bananfluerne går til bunds, når de lander på overfladen. Du kan også komme af med de fleste af fluerne ved at lukke posen til madaffaldet næsten helt sammen om aftenen. I løbet af natten vil fluerne finde vej ned i posen, som du om morgenen hurtigt lukker helt og straks binder knude på”.

Den tredje metode er en keglefælde.

”Bland eddike og lidt moden frugt i en vase. Lav derefter en kegle af papir og klip et lille hul i spidsen. Placer den med den smalle ende nede i koppen. På den måde vil bananfluerne nemt kunne finde vej gennem keglens brede ende, men de vil have svært ved at komme op gennem den smalle”, lyder det fra Signe Landon.

Publiceret 14 September 2018 07:00