Kommunen vil følge op på henvendelser om dårlige forhold på arbejdspladser og i erhvervslejemål. Arkivfoto

Kommunen vil følge op på henvendelser om dårlige forhold på arbejdspladser og i erhvervslejemål. Arkivfoto

Albertslund vil sikre ordentlige forhold på arbejdspladser

Bygherrer og entreprenører skal overholde kravene på byggepladser og erhvervslejemål - nu strammer kommunen op

Af
Jørgen Brieghel

Der skal ikke i Albertslund findes såkaldte håndværker-hoteller eller overnatninger på byggepladserne.

Det er baggrunden for, at kommunalbestyrelsen nu har vedtaget en såkaldt vejledning, som kommunens administration skal følge op på.

Meningen er, at bygherrer og entreprenører i Albertslund skal overholde kravene på byggepladser og erhvervslejemål.

Det skal bl.a. ske ved at oprette en mulighed på kommunens hjemmeside, hvor borgerne kan indberette mistænkelige forhold. Desuden skal bygherrer og entreprenører orienteres om, at kommunen tager ordentlige forhold på arbejdspladser og i erhvervslejemål alvorligt. Krav og sanktioner skal fremover indgå i kommunens udbudsmateriale.

En flydende tid

Paw Østergaard Jensen (Soc.) sagde på kommunalbestyrelsesmødet, at vi lever i en flydende tid, hvor hævdvundne rettigheder presses.

”Mange kan finde på at snyde på vægten, når de skal indkvartere håndværkere eller på andre områder. Vi vil ikke jage den som har adresse disse steder, men loven skal overholdes. Derfor tager vi fat på det, som er kommunens ansvar. Vi skal modtage anmeldelser. Dem der anmelder, vil sikkert gerne vedstå det, men hvis de ikke vil træde offentligt frem, har jeg respekt for det. Vi skal finde den bedste løsning. Måske skal vi selv foretage kontrolarbejdet, måske købe det ude i byen. Ordningen skal evalueres undervejs – og vi skal se på om økonomien er passende. Det afhænger af antallet af anmeldelser. Jeg håber, at denne vedtagelse baner vej for, at respekten om at Albertslund står på mål for ordentlige forhold får endnu et boost”, sagde Paw Østergaard Jensen.

Også på erhvervslejemål

Allan Høyer (DF) sagde, at det var et godt forslag.

”Men vi vil gerne have tilføjet, at det ikke kun er på byggepladser, kommunen skal sikre, at kravene overholdes -men også på erhvervslejemål”, sagde Allan Høyer.

Brian Palmund (V), sagde: ”Det er fint, at vi gør noget for at skabe ordentlige forhold. Derimod skal vi ikke tage anonyme anmeldelser. Dem der ønsker at anmelde vil sikkert gerne stå ved det”.

Steen Christiansen (Soc.) mente ikke, kommunen kan lukke sin post for anonyme henvendelser.

”Hvis der kommer anmeldelser, kan der jo være informationer, som vi er nødt til at rykke på. I følge forvaltningsloven er vi som kommune nødt til at handle på anonyme henvendelser”, sagde han.

Helge Bo Jensen (Enh.) sagde, at det er vigtig, at der ikke bliver udvidet mulighed for anonyme anmeldelser.

”Men vi synes, det her er et udmærket kompromis. Hvis der kommer en anonym anmeldelse, så vil man jo være nødt til at forholde os kritisk til det. Vi er dog betænkelige ved, at der ikke er så meget handling i forslaget – men vi håber det udbygges og bliver mere konkret hen ad vejen”.

Stå ved anmeldelsen

Nils Jul Gjerlev (Kons.) sagde, at han Ikke vil have den udvidede mulighed for anonyme henvendelser.

”Der er en generel tendens til, at folk ikke vil stå ved deres anmeldelser. Det er jo ikke sådan, at forvaltningen fortæller, hvor navnene er kommet fra. Lad os droppe de anonyme, så vi ikke oplever at virksomheder anmelder hinanden på kryds og tværs”, sagde han.

Steen Christiansen understregede, at der ikke er sket forandringer fra før til nu

”Vi har valgt at sige nej til et særligt system, der opfordrer til anonyme anmeldelser med en særlig feature på kommunens hjemmeside. Det er pillet ud, så det er intet nyt”.

Allan Høyer sagde, at der jo altid har været mulighed for borgerne til at komme med en anonym anmeldelse.

”Der er risiko for, at virksomheder og håndværkere kan chikane hinanden, men vi tror forvaltningen kan håndtere det”.

Leif Pedersen (SF) var også tilfreds med forslaget:

”Der er et behov. Det viser kontroller fra Arbejdstilsynet”, sagde han.

Herefter blev indstillingen tiltrådt, idet V, Å og C ikke kunne stemme for, "at der gives nem og ligefrem adgang for anmeldelser til Albertslund Kommune".

Publiceret 20 September 2018 07:00