Vågekonerne hjælper den døende og dennes pårørende igennem den sidste, svære tid. Arkivfoto: Mostphotos.

Vågekonerne hjælper den døende og dennes pårørende igennem den sidste, svære tid. Arkivfoto: Mostphotos. Kzenon

Vågekoner søger frivillige

Kom og hør nærmere ved åbent hus på Damgårdshave, lyder opfordringen

Af
Finn Due Larsen

Pleje Ingen skal dø alene, hvis de ikke ønsker det.

Sådan lyder et vigtigt princip for Vågekonerne, der er en tjeneste af frivillige, der er med til at hjælpe en døende og dennes pårørende igennem den sidste, svære tid.

Vågekonerne findes i flere byer, også Albertslund. I 2014 startede en vågetjeneste her, og lige nu består den af 14 frivillige. De er af begge køn, og har alle det tilfælles, at de bruger noget af deres fritid på at sidde hos døende de sidste dage i deres liv.

Brug for flere

Man kan godt bruge nogle flere frivillige, og det er baggrunden for at Vågekonerne holder et åbent hus-arrangement på Damgårdshave mandag 8. oktober klokken 19. Her er alle velkomne til at kigge ind og høre nærmere.

"Nu om dage dør de fleste mennesker på hospitalet eller på plejehjem. Kun et fåtal dør i eget hjem. De fleste har heldigvis familiemedlemmer, som kan være hos dem i den sidste tid af deres liv. Men nogle mennesker har ingen familie og vi tror det er svært for disse mennesker at være alene når de skal dø. Det er årsagen til at vi for fire år siden startede en vågetjeneste i Albertslund", siger Sonja Andersen fra Vågekonerne.

"Vi kommer både på plejehjemmene og i folks eget hjem, og vi våger fire timer ad gangen. Og det kan være hos folk uden familie, men også hvis familien er træt og trænger til aflastning."

At våge vil sige at sidde hos den døende og holde i hånd eller bare være hos personen, for at skabe ro og tryghed. Og alle er velkommen, siger Sonja Andersen.

"Vi udøver ingen form for pleje. Vi er organiseret under Ældre Sagen og bliver godt rustet til opgaven via kurser og samtaler med de øvrige i Vågetjenesten. Gruppen af Vågere i Albertslund mødes jævnligt og har et rigtig godt venskab. Vi tror vi gør en forskel ved at være til stede hos en døende."

Man får ikke kost og logi, forklarer hun:

"Men vi oplever at den døende bliver rolig og familien er glad for Vågekonernes tilstedeværelse."

Publiceret 20 September 2018 09:21