Familien Løvenhardt Iversholt flytter ind i deres nye hus i slutningen af oktober. Foto: Stefan Kai Nielsen

Familien Løvenhardt Iversholt flytter ind i deres nye hus i slutningen af oktober. Foto: Stefan Kai Nielsen

Gårdhusrenoveringerne snart slut: Ris og ros med på vejen

Gårdhusene er næsten færdigrenoverede, og BO-VEST erkender, at man kom lidt tungt fra start

boliger Det er opslidende at skulle gennem en renovering. Ens hjem bliver forandret, huslejen stiger for det meste også, og i nogle tilfælde skal man endda genhuses. BO-VEST har i mere end 10 år renoveret boliger og hjem i Albertslund, og der er udsigt til mange års renoveringer endnu.

Senest er over 700 gårdhuse i AB Syd og VA 6 Vest blevet renoveret. Trods en svær start i AB Syd, er det i dag overvejende tilfredse beboere, der flytter hjem til nyrenoverede boliger i de to boligafdelinger. Det kan man læse i det nye nummer af Beboermagasinet, som sendes ud i denne uge.

”Vi kom lidt tungt fra start med renoveringen. Beboerne er dog overvejende tilfredse nu,” siger Peter Føhrby Nybom til beboermagasinet. Han er seniorprojektleder i BO-VESTs tekniske afdeling og manden bag renoveringen i de to afdelinger. Peter Føhrby Nybom fortæller, at man har lært af sine erfaringer:

”Vi har forbedret vores tilbagemeldinger til beboerne, tydeliggjort vores kommandoveje, og tilknyttet en projektassistent som tovholder på beboerhenvendelser,” siger Peter Føhrby Nybom.

Renoveringen af gårdhusene skulle rette op på de nedslidte gårdhuse og omdanne dem til moderne boliger med et sundt indeklima og et lavere energiforbrug. For at nå dertil er facader, køkken og bad udskiftet, nye planløsninger er kommet til, og beboerne har kunnet præge deres boliger via et digitalt tilvalgskatalog.

”Det har givet lavere varmeregninger og beboerne kan nu se frem til en lang periode med næsten vedligeholdelsesfri huse,” siger Peter Føhrby Nybom.

Vil bare være glade

Anders og Lisa Løvenhardt Iversholt, der dette efterår flytter ind i et nyrenoveret gårdhus i AB Syd, er blandt de beboere, der fortæller deres historie i Beboermagasinet. Parret og deres to børn har glædet sig så meget, at de med åbne øjne byttede sig til deres gårdhus for halvandet år siden – før renoveringen.

”Vi ender med at have flyttet fem gange siden marts 2017,” siger Lisa. ”Vi havde brug for mere plads, vores eget soveværelse og en lille have,” siger Anders.

De deler pladsen med Lisas søn Nicklas på 16 år og deres fælles datter Lily på 8 år.

De mange flytninger skyldes overtagelsesdatoer, der ikke altid passede sammen.

”Vi glæder os til at komme tilbage til noget nyt. At bo i noget, som kun vi har brugt,” siger Anders.

”Vi bor i et hus magen til vores eget, så det har fungeret fint med de samme skoler, og alting har fungeret rigtig godt. Især det med at kunne vælge nogle ting selv i tilvalgskataloget. Vi har blandt andet valgt en lidt udvidet have, så vi er glade og tilfredse og vil bare gerne flytte ind i vores gårdhus og være glade", fortæller de i Beboermagasinet.

Ikke alle er lige tilfredse

Det er dog ikke alle, der er lige så tilfredse som Anders og Lisa. Sonny Faarborg var glad de første 12 timer, men så begyndte fejlene at springe i øjnene, siger han til magasinet.

”Loftet gaber med op til et par centimeter, der er ikke malet bag listerne og vådrumsfugerne er ikke lavet ordentligt. Prisen per renoveret hus er vidst nok 1,6 mio. kr., og så synes jeg virkelig, det burde stå spitzenklasse,” siger Sonny Faarborg, der flyttede ind i sin nyrenoverede bolig i Kronens Kvarter først i september.

”Drænrammen rundt om boligen er ikke god nok, man kan glo ind gennem hegnet, og så har man ikke benyttet skruer uden hoved, der ellers havde givet glatte og jævne flader”.

Selvom Sonny Faarborg ikke lægger skjul på sin utilfredshed, er han dog generelt glad for at flytte ind i noget nyt. Han ærgrer sig bare over ’de mange fejl og mangler’, som han siger, og så kritiserer han processen.

”Jeg synes, man har tromlet hen over beboerne. Det er jo ikke alle, der har overskud til at engagere sig, og man sidder jo ikke og vurderer skruerne, når man præger sin bolig ved hjælp af tilvalgskataloget. Arkitekten burde tage sin uddannelse om, for han har sovet i timen!”.

De fleste elsker deres huse

Renoveringen i VA 6 Vest kom senere end i Syd, og en generel opfattelse er, at renoveringen i Vest er gået mere smertefri.

I hvert fald er Erling og Lisa Albertsen generelt tilfredse med deres nyrenoverede gårdhus i VA 6 Vest.

”Ja ja, der har da været lidt med noget grus og sten, men det er jo en overgang,” siger Erling.

Han og Lisa har været genhuset i 11 måneder i deres eget sommerhus, og det har givet visse udfordringer.

”Vi manglede adgang til informationer undervejs, fordi vi jo ikke fik nyhedsbreve og den slags i postkassen,” siger Lisa og suppleres af Erling, der godt ville have haft varme i gulvet på badeværelset.

”Det er ærgerligt at træde ud på et koldt gulv på badeværelset,” siger han.

Men selvom parret, der netop har fejret guldbryllup, kan finde ting, der kunne have været bedre eller anderledes, så vender de begge hele tiden tilbage til alt det, der er godt ved deres gårdhus i dag.

”Alt er nyt, her er mere lys, og vi har både soveværelse og hvert vores arbejdsværelse. Og så får man jo virkelig sorteret i sine ting og ryddet godt ud, når man skal flytte,” siger Lisa.

Erling nikker og fremhæver pladsen omkring spisebordet. ”Vi kan være 15 omkring bordet her. Det er jo luksus, når vi godt kan lide at have gæster. Også gerne mange gæster,” siger han. Lisa forklarer, at det især skyldes den planløsning parret valgte, at der både er plads til mange gæster og til at de to kan have egne arbejdsværelser.

”Selvfølgelig er man bekymret og ængstelig undervejs, men det er jo bagateller i det store spil. De fleste er tilfredse og elsker deres huse,” lyder det fra både Lisa og Erling.

brie

Publiceret 23 October 2018 10:15