Hvor er nu den bog? Aftener og weekends skal du klare dig selv på biblioteket. Arkivfoto.

Hvor er nu den bog? Aftener og weekends skal du klare dig selv på biblioteket. Arkivfoto.

Længere åbent på biblioteket - med selvbetjening

Nu er det selvbetjente bibliotek med åbningstider i ydertimerne også på vej til Albertslund

Af
Finn Due Larsen

Udlån Det selvbetjente bibliotek findes allerede i flere kommuner, og nu er det også på vej til Albertslund.

Allerede i forbindelse med budgetaftalen for 2018 blev det besluttet at udvide åbningstiden på Albertslund Bibliotek ved at etablere selvbetjent bibliotek i morgen- og aftentimerne samt i weekends. På sit møde i denne uge vil Kultur- og Fritidsudvalget behandle et forslag om nye åbningstider, der ser ud som følger:

Mandag til torsdag klokken 6-22, fredag klokken 6-18, lørdag klokken 8-18 og søndag klokken 8-22.

Meningen er, brugerne i ydertimerne på hverdage og i weekenden skal kunne klare sig selv, ved at lukke sig ind med sundhedskort og pinkode og selv låne og aflevere bøger elektronisk. Der blev i budgetaftalen afsat et engangsbeløb på 400.000 kroner til indkøb af adgangs- og sikkerhedsudstyr.

Erfaringerne fra andre kommuner er, at et åbent selvbetjent bibliotekstilbud er blevet godt modtaget, fremgår det af forvaltningens indstilling.

God idé - med udfordringer

For formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Hediye Temiz (Rad.), er der ingen tvivl. Hun lader forstå, at hun er meget begejstret for ideen:

"Mange unge bruger jo biblioteket som studiested, og jeg ved fra mig selv, at det ofte er i "skæve" timer, efter spisetid om aftenen, at man har brug for ro og fordybelse til at lave sine lektier."

Men samtidig vedstår Hediye Temiz, at der kan være udfordringer ved den udvidede åbningstid. Erfaringer fra andre kommuner viser, at flere biblioteker har justeret deres tilbud, fordi de oplevede "utilsigtet adfærd", som det kaldes, fra unge især i de sene aftentimer og fredag/lørdag.

Derfor har Den Kriminalpræventive Enhed anbefalet at der er en medarbejder er til stede i biblioteket. En såkaldt "vært" skal være tilknyttet den selvbetjente tid om aftenen og i weekends, for at skabe tryghed på biblioteket.

Der vil også skulle etableres videoovervågning flere steder på biblioteket, alarmsystem og elektroniske låse på hoveddørene, og ifølge forvaltningen vil alle udgifter kunne holdes indenfor bibliotekets driftsbudget.

"Jeg ved, at biblioteket har gjort et stort stykke forarbejde, og jeg er sikker på at de nok skal finde frem til en løsning", siger Hediye Temiz.

"Der er i forvejen skabt så meget liv på biblioteket, at jeg ikke tror det bliver et opholdssted for unge med uheldig adfærd. Jeg er overbevist om, at vi albertslundere godt kan finde ud af at være sammen på en god måde."

Kan udelukke borgere

Rent praktisk vil der skulle opsættes en kortlæser ved indgangen, hvor borgere skal scanne eget sundhedskort for at få adgang i den selvbetjente åbningstid. Aldersgrænsen for at kunne få adgang i den selvbetjente åbningstid er 14 år, da det vurderes at være den alder, hvor man kan navigere i det selvbetjente bibliotek.

Via systemet er det muligt at udelukke borgere, "hvis deres adfærd har givet anledning til dette", som det er formuleret i indstillingen.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget på sit møde i denne uge giver grønt lys, sendes indstillingen videre til kommunalbestyrelsen. Vedtages den her, vil det selvbetjente bibliotek træde i kraft fra 4. marts 2019.

Publiceret 30 October 2018 06:00