”Det vil stadig være muligt at låne musik. Vi vil fortsat have en samling af de væsentligste værker og skæve ting, som ikke lige kan streames

”Det vil stadig være muligt at låne musik. Vi vil fortsat have en samling af de væsentligste værker og skæve ting, som ikke lige kan streames", siger René Larsen. Foto: brie

Musikken er under forvandling på biblioteket

Vi streamer musik som aldrig før. Derfor kasserer biblioteket halvdelen af sin cd-samling. Men fortvivl ikke – cd’erne kan nu købes

Af
Jørgen Brieghel

musik ”Vi oplever et faldende udlån af musik, og det er ikke så mærkeligt. 80 procent af musikforbruget i Danmark og i Norden kommer via streamingtjenester. Vi tager konsekvensen af det og kasserer derfor en del af vores musiksamling på biblioteket. Men albertslunderne får mulighed for at købe de kasserede cd’er”.

Det siger René Larsen, bibliotekar i musikafdelingen.

Albertslund Bibliotek har i perioden 13. november til 2. december et stort cd-udsalg. Man kan finde cd’er inden for genrerne jazz, klassisk og rock, og der fyldes løbende op i salgsreolen.

De kasserede cd’er er bl.a. slidte cd’er, som ikke er egnede til udlån, men som fint kan have mange år tilbage hjemme hos borgerne. Der sælges desuden ud af materialer, som ikke længere efterspørges.

Indtægterne fra cd-salget går til indkøb af nye og aktuelle cd’er.

Musikken afvikles ikke

Men det betyder ikke, at musikken på Albertslund Bibliotek helt er på vej ud.

”Vi omstiller os bare til en ny tid og til andre måder at formidle musik”, siger René Larsen.

”Det vil stadig være muligt at låne musik. Vi vil fortsat have en samling af de væsentligste værker og skæve ting, som ikke lige kan streames. Den musik vi har kasseret, er typisk cd’er, som ikke har været lånt ud i to år. Der lånes primært ud til ældre borgere. De unge vil hellere streame”.

René Larsen understreger, at musikken på cd’er og på vinyl har en kvalitet, som streamingtjenesterne ikke kan hamle op med. Derfor har den fysiske musik stadig sin berettigelse.

Desuden er biblioteket verdensmestre i formidling.

”Man kan jo komme her og tale med en musikbibliotekar, som har stor viden. Det betyder, at når man har hørt musik med en bestemt gruppe eller kunstner, kan man inspireres til at søge efter andre og tilsvarende. Det giver nye oplevelser, som man ellers aldrig ville få på egen hånd via streaming”, understreger René Larsen.

Lytteområdet udvides

Samtidig er biblioteket ved at udvide lytteområdet. I takt med at der ryddes op i cd’erne, kan reolerne indskrænkes. Så bliver der mere plads til andre former for musikoplevelser.

”Vi har haft stor succes med lytteklubber, hvor man kan fordybe sig i de bedste musikere og komponister. Det har ført til borgernes egne lyttekredse. Man mødes på biblioteket, tager en stak plader eller cd’er med, lytter, får oplevelser sammen og tale om den musik, man hører”, siger René Larsen.

I løbet af de kommende måneder vil lytteområdet blive udviklet, så det vil fungere optimalt til de behov.

”Vi vil skabe rammerne for borgerne, som så kommer på biblioteket og får musikoplevelser. Vi har f.eks. lagt op til foredragsrækker og lytteaftener, hvor man dykkede ned i musikalske nicher eller musikalske epoker. ”Op i røg” har været meget populært”.

Det nye aktivitetsområde indrettes med godt musikudstyr og av-udstyr til formidling. Det forventes færdigt i løbet af februar-marts.

Borgerne inddrages

Biblioteket samarbejder desuden med andre institutioner og foreninger. Der har f.eks. været stor succes med at arrangere koncerter i samarbejde med kirkerne.

”Vi vil helt oplagt se mere af den slags borgerinddragelse fremover. Man skal bare hive fat i mig, hvis man går med en idé til et arrangement”, siger René Larsen.

Og i forbindelse med cd-salget, kan man så bede til, at cd’erne ikke helt droppes, ligesom det skete med vinylen i sin tid. Vi oplever nemlig en opblomstring af vinyl, og det kunne man fint forestille sig vil ske om nogle år med cd’er. Behovet for god kvalitet og for rent fysisk at sidde med et album i hånden – det behov findes stadig og er i vækst.

Publiceret 08 November 2018 06:00