Rygning forbudt i skoletiden - også udenfor skolens område? Foto: Mostphotos.

Rygning forbudt i skoletiden - også udenfor skolens område? Foto: Mostphotos.

Unge er med på at kvitte tobakken: Lad os prøve det

Mens flere på avisens Facebook-side er stærkt kritiske overfor forslag om røgfri skoletid, lyder der mere positive toner fra de unge

Af
Finn Due Larsen

Farvel og tobak Er det en god idé at indføre røgfri skoletid, så rygeforbuddet på skolerne udvides til også at gælde, selv om eleverne forlader skolen i skoletiden?

Det er der delte meninger om. Siden vi bragte nyheden i AP i sidste uge om, at et enigt Børne- og Skoleudvalg har besluttet at sende et forslag i høring om røgfri skoletid, har debatten glødet.

På avisens Facebook-side er de fleste stærkt kritiske:

"Og hvordan vil dette håndhæves? Der er intet galt med tanken - med mindre det blot er symbolpolitik", skriver Zara Liind.

"Hvordan er man så naiv at tro at folk stopper med at ryge", spørger Majbritt Schouw Frisendal.

"Symbopolitik, hvis eleverne må forlade skolen i pauserne, er det fuldstændig umuligt at styre deres ageren. Må de så ikke ryge i deres eget hjem?", spørger Karl-Georg Holst.

"God idé på mange måder"

Men spørger man de unge selv, lyder der generelt andre toner. AP har talt med elevrådsrepræsentanterne på de fire skoler i Albertslund, og alle er overvejende positive.

"Jeg synes det er en god idé på mange måder. Man kan jo altid prøve hvordan det fungerer", siger Evin Eken, formand for elevrådet på Herstedvester Skole og elev i 9. klasse.

"Det er rigtigt nok, at man ikke helt kan kontrollere det. Men jeg tror, at hvis man som ung ved at man kan blive taget, så bliver man bange, og så har det en effekt."

Også Mohiz Akhter, formand for elevrådet på Herstedlund Skole, erklærer sig positiv overfor røgfri skole:

"Det har jeg det fint med, jeg synes ikke det er stort problem. Dem der ryger vil bare vente til efter skoletiden."

Han forklarer, at emnet har været diskuteret i elevrådet:

"De fleste synes det er OK. Nogle synes måske det er lidt uretfærdigt, men de har også forståelse for det."

Personalet?

På Egelundskolen siger Muhammed Emin, formand for elevrådet og elev i 9. klasse:

"Jeg synes det er godt at man laver regler om ikke at ryge. Det kan godt være svært at kontrollere, hvis man forlader skolen i skoletiden, men jeg synes det er en god idé alligevel."

Melina Mira Groth Hansen, der går i 9. klasse på Herstedøster Skole, er også positiv, men har samtidig forståelse for rygernes synsvinkel:

"Jeg synes det lyder som en god idé. Men jeg ryger heller ikke selv. Jeg hørte fra en der ryger, at det var "lidt nederen", og det kan jeg måske godt forstå. Men jeg tror det er en fordel for rygerne, for de holder måske op med at ryge."

Forslaget om røgfri skoletid vil blive sendt i høring frem til 15. december. Det gælder som udgangspunkt kun for eleverne, lærere og andet personale vil afklare retningslinjerne for rygning gennem MED-udvalg.

Publiceret 13 November 2018 06:00