Skal pladsen her hedde Gert Petersens Plads? Foto: due.

Skal pladsen her hedde Gert Petersens Plads? Foto: due.

Skal byen have en Gert Petersens Plads?

Lad os nu hylde Finn Aaberg først, lyder det fra Konservative. Sagen skal nu i kommunalbestyrelsen

Af
Finn Due Larsen

Eftermæle Gert Petersen sad i Folketinget i 32 år, fra 1966 til 1998. Han var formand for SF fra 1974 til 1991, og han boede i Albertslund i 37 år, dels i Bæk- og Fosgården, dels i Ørnens Kvarter, frem til sin død 1. januar 2009.

Når nu det 1. januar er 10 år siden, at den store, røde rorgænger gik bort, bør en plads i Albertslund fra den dato opkaldes efter ham.

Det mener en forening der kalder sig Gert Petersen Selskabet, der har ansøgt Albertslund Kommune om at navngive en plads "Gert Petersens Plads". Selskabet har udpeget tre områder som forslag:

Pladsen med vejrhanen mellem Felix og blomsterforretningen "Tuana" på Kanaltorvet.

Pladsen foran restaurant Zhen Zhen ved Kanalens Kvarter 162.

Eller en del af det grønne areal Kirkegrunden/Spættegrunden i Afd. 4 syd.

Gert Petersen døde 1. januar 2009. Derfor bør pladsen indvies på 10-årsdagen, mener Gert Petersen Selskabet. Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix.

Gert Petersen døde 1. januar 2009. Derfor bør pladsen indvies på 10-årsdagen, mener Gert Petersen Selskabet. Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix. Scanpix Denmark

Delte meninger

På det seneste møde i Miljø- og Byudvalget blev forslaget diskuteret. I indstillingen fra forvaltningen lå en anbefaling om, at det er pladsen syd for Nordmarks Allé og mellem Føtex-bygningen og Netto-bygningen og nord for den nye bro over Kanalen, der skal navngives Gert Petersens Plads.

Men der var delte meninger, da Miljø- og Byudvalget diskuterede forslaget.

"Der var nogle forbehold, og nogle ting man ønsker undersøgt nærmere", siger Leif Pedersen (SF), formand for udvalget.

Det skal blandt andet afklares nærmere, om forslaget om Kanaltorvet skal gælde hele torvet eller kun en del af området.

Sagen blev sendt videre til Økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen, hvor politikerne skal drøfte videre og tage den endelige beslutning.

Leif Pedersen bakker selv op om forslaget:

"I SF synes vi selvfølgelig det er en god idé. Folk kendte Gert Petersen, han gjorde en kæmpe indsats for Albertslund, og mange mødte ham nede i Syd", siger Leif Pedersen.

Kun SF og Enhedslisten stemte for i udvalget, mens Konservative var imod og S og DF tog forbehold.

Finn Aaberg først?

Konservative har ikke noget imod en Gert Petersens Plads som sådan, understreger Lars Gravgaard Hansen:

"Vi har intet imod forslaget som sådan, og ser gerne et sted i byen opkaldt efter Gert Petersen. Men vi synes det giver bedst mening først at se på mulighederne for få en plads opkaldt efter Finn Aaberg", siger han - med henvisning til Albertslunds mangeårige, socialdemokratiske borgmester, der gik bort i 2015.

"Det må være i den rækkefølge, vi gør tingene. Alle er jo enige om, at Finn Aaberg har gjort en kæmpe indsats for Albertslund", siger Lars Gravgaard Hansen.

Han har ønsket sagen i kommunalbestyrelsen, for at få en mere principiel debat om hvilke kriterier der skal benyttes når der skal navngives veje og pladser efter afdøde personer.

Allan Høyer (DF) lader forstå, at hans parti også er positiv overfor at få en Gert Petersens Plads:

"Det har vi intet imod, men vi tog forbehold, da vi gerne vil have mulighed for i gruppen at drøfte nærmere hvad vores holdning er, og så tager vi debatten videre i kommunalbestyrelsen."

En anden årsag til hans forbehold var en uklarhed om hvorvidt adressen Kanaltorvet skulle erstattes af Gert Petersens Plads i de offentlige registre.

"Det var der delte meninger om", siger Allan Høyer.

Publiceret 27 November 2018 06:00