Lars og Mette Iversen gør klar til at lade deres elbil op i løbet af natten, hvor strømmen er billigst. Privatfoto

Lars og Mette Iversen gør klar til at lade deres elbil op i løbet af natten, hvor strømmen er billigst. Privatfoto

Vejen frem: Biler på strøm i villakvarteret

I Albertslund kommer der flere og flere elbiler. Familien Iversen er gået all-in på el

Af
Jørgen Brieghel

energisk Også i Albertslund kommer der flere og flere elbiler. Endnu ikke mange, men alligevel. Hvis man ser sig godt for på gader og i indkørsler, er elbiler ikke længere et sjældent syn. Men de er efterhånden også meget bedre end deres ry. Behagelige køreegenskaber, holdbart batteri, god acceleration og så er de billige i drift.

En af de familier, der har anskaffet sig en elbil, er familien Iversen i Røde Vejrmølleparken. Da de for nylig skulle have ny bil, var det for dem naturligt at tænke i el-bil. ”Vi faldt for en Nissan Leaf. Det er en rimelig stor bil, der passer til vores familie på fem. Den kører 250-300 kilometer på en opladning. Den koster omkring kr. 300.000, men til gengæld er den ret billig i brug. De første to år får vi gratis el, og det betyder jo en meget markant besparelse, men efter de to år er vores udgifter til el, forsikring og grøn afgift til elbilen stadig kun en fjerdedel af, hvad vi tidligere brugte på brændstof, forsikring og grøn afgift på dieselbilen”, fortæller Mette og Lars Iversen.

Familien Iversen valgte en Nissan Leaf.

Familien Iversen valgte en Nissan Leaf.

Udfordringer

Da de var nogen af de første til at købe elbil, var der mange udfordringer, der skulle håndteres. Det var spørgsmål som, hvor må laderen sidde, hvor skal den tilsluttes, er de eksisterende elkabler i stand til at kunne klare den nye belastning, kræver arbejdet gravetilladelse, hvordan skal der afregnes for strøm og hvad nu hvis familien flytter, hvem skal så pille laderen ned, eller skal den overtages af en anden og på hvilke vilkår? Spørgsmålene stod i kø, men sammen med bestyrelsen i Røde Vejrmølleparken blev der fundet løsninger på dem.

Leverandøren

Familien Iversen valgte Clever, som deres leverandør af ladestander og el. ”Og det er nok sådan, det overvejende kommer til at være fremover, at det er firmaer som Clever og E.ON, der opsætter ladestandere, mod at man så til gengæld køber strømmen til elbilen hos dem”, lyder det fra Povl Markussen fra Agenda Centeret.

”Og pludselig kan det godt begynde at gå stærkt med el-biler. Regeringen er lige kommet med et udspil, der skal fremme elbilerne, og kommunen har i budget 2019 afsat penge til at få undersøgt, om kommunen må hjælpe boligafdelinger og ejerforeninger i processen med at få opsat ladestandere. Hvis den må, er der afsat kr. 200.000 i 2020 til opgaven. Men det giver også god mening, for fremtiden tilhører el-bilerne. De er en stor og vigtig brik i omstillingen af hele samfundet, hvor energiforsyningen går fra afbrænding af olie, kul og gas, til elektricitet vi får fra vedvarende energikilder som sol og vind”.

Publiceret 03 December 2018 06:00