Så er vi på plads i kongelogen. APs læsere fik en masse nyttig viden med sig om folketingssalen og meget andet fra livet bag murene. Foto: brie.

Så er vi på plads i kongelogen. APs læsere fik en masse nyttig viden med sig om folketingssalen og meget andet fra livet bag murene. Foto: brie.

Se video og billeder: Læserne så Borgen indefra

Stor interesse, da 50 albertslundere fik en rundvisning i Folketinget

Af
Finn Due Larsen

Bag murene "Der er godt nok sket meget på 50 år".

En tydeligt benovet Karin Lund-Ertel så sig nysgerrigt omkring, da hun mandag aften var på rundvisning i Folketinget.

Hun var en af 50 albertslundere, der var blevet tilmeldt læser-arrangementet, som var kommet i stand i et samarbejde mellem AP og Christiansborg. Hvilket altså betød et gensyn med landets parlamentsbygning efter rigtigt mange år.

"Det var med skolen dengang, og jeg husker det som støvet og kedeligt. Men det synes jeg bestemt ikke i dag, det er utroligt spændende", griner Karin Lund-Ertel.

Fra første færd bemærkede hun en meget stor ændring fra før og nu:

"Dengang kunne man jo gå lige op ad den store trappe og ind. Nu skal man igennem alt muligt sikkerheds-tjek. Det er jo trist, men sådan er det jo blevet mange steder."

Se video fra besøget i Folketinget her.

55.000 kvadratmeter

Hvad der ikke var trist, var til gengæld at Karin Lund-Ertel sammen med alle de andre fik lov at komme helt ind bag Folketingets tykke mure. Formand Pia Kjærsgaard og en veloplagt chauffør, Troels Stigaard, viste rundt, og deltagerne fik - udover rigeligt med motion op og ned ad de mange trapper - flere interessante oplysninger.

Som for eksempel, at hele Christiansborg beskæftiger i alt 1.200 mennesker, at det samlede gulvareal udgør 55.000 kvadratmeter, og at syv broer forbinder bygningen med det øvrige København.

Gæsterne kom indenfor i Landstingssalen, i Udenrigspolitisk Nævn, Finansudvalget, Folketingets formandskontor, samtaleværelset og - selvfølgelig - folketingssalen.

Den blev beskuet fra kongelogen, hvor den kongelige familie traditionen tro altid sidder, når Folketinget åbner den første tirsdag i oktober.

Fremmødet?

Der var også mulighed for at stille spørgsmål, og her kom man ind på hvorfor der så tit sidder meget få af de 179 folketingsmedlemmer i salen, når der er møde. Pia Kjærsgaard forsvarede det med, at der ofte foregår meget andte i huset, og at mange sager behandles på udvalgsmøder:

"Ofte er det nok, at ordførerne eller ministrene er der", svarede hun.

En anden ville vide, om der også skulle siges "Hr" og "fru" på gangene, når politikerne møder hinanden, ligesom det er skik og brug i salen. Men nej, det var ikke tilfældet, svarede formanden.

Der også viste en film om "Ungdomsparlamentet", et tiltag for at få flere til at engagere sig i politik. At tyde på interessen hos APs læsere fejler engagementet absolut ingenting.

Se video fra besøget i Folketinget her.

Publiceret 17 January 2019 10:20