Michael Thrane og Christina Johansen sætter genersationssamarbejdet højt. Foto: brie

Michael Thrane og Christina Johansen sætter genersationssamarbejdet højt. Foto: brie

Generationer mødes og sød musik opstår

SFO Herstedøster Skole og plejecentret Humlehusene mødes mindst fire gange om året og får glæde af hinandens selskab

Af
Jørgen Brieghel

samarbejde ”Børnene lærer, at det ikke er slemt at blive gammel. De ældre elsker at have besøg af børnene. Det giver god livskvalitet”.

Det fortæller Michael Thrane, afdelingsleder i plejecentret Humlehusene. Her har man sammen med SFO’en på Herstedøster Skole udviklet et generationssamarbejde. Et hold børn fra SFO’en kommer mindst fire gange om året på besøg og tilbringer en eftermiddag i plejecentret.

Sidst var det Lucia-optog og julehygge. Der har også været påskeklip og FIFA-spil.

”Børn og voksne kan have stor gavn af at være sammen. Børnene har en spontanitet og en livsglæde, og de opdager, at verden er større end hjemmets fire vægge”, siger Christina Johansen, afdelingsleder af SFO Herstedøster Skole.

Det seneste besøg i Humlehusene fandt sted på Luciadag. Privatfoto

Det seneste besøg i Humlehusene fandt sted på Luciadag. Privatfoto

Nærmest naboer

Christina og Michael mødtes i forbindelse med fælles lederkurser, og så er de jo nærmest naboer, siger de og hentyder til, at de to institutioner ligger på hver deres side af Trippendalsvej.

”Michael havde rammerne, og jeg havde børnene!”, siger Christina Johansen. ” Som på alle andre plejehjem er en del af beboerne meget svage og lider af demenssygdomme. Men det er tydeligt, at de alligevel får noget ud af den spontanitet og livsglæde, som er i samværet, de gamle og børnene imellem”.

”De aktiviteter vi laver sammen, foregår i Humlehusenes fælleslokaler. Der er pædagoger med fra SFO’en og plejere med fra os”, fortæller Michael Thrane.

Livet leves jo

”Inden vi gik i gang, mødtes vi og forventningsafstemte. Det var godt at vide, hvad vi skulle være opmærksomme på. Påskeklip var det første, vi lavede. Det fungerede rigtig fint, og børn og voksne sad og klippede og hyggede, som om de altid havde været sammen. Det larmede jo i sagens natur ikke så meget. Men børn kan godt være højrøstede. Det opdagede vi, da vi arrangerede FIFA-turnering i Humlehusene. Børnene spillede, mens de ældre så på. Der var liv og glade dage og høje råb! Men vi havde forberedt beboerne på det”, fortæller Christina Johansen.

”Ja, men livet leves jo. Vi vidste på forhånd, at ikke alle kunne trives med høje råb, så de beboere deltog ikke i arrangementet. Og hvis nogle syntes, det blev for meget, fulgte vi dem bare hjem”, siger Michael Thrane.

Livet ind i huset

”I Humlehusene ønsker vi at få byens liv ind i huset så meget som muligt, og vi vil også gerne ud og leve livet i byen. Vi har talt om, at nogle af beboerne skal på tur til Vestskoven, når der til foråret bliver lavet rollespil med børnene deroppe”.

Han fortæller, at man gør meget ud af at vække minder hos beboerne i Humlehusene. Børn, dyr og musik kan gøre det. Derfor er børn, der laver Lucia-optog og synger julesange bare sagen.

”Vi får spontane reaktioner fra beboerne, og de kan efterfølgende huske deres oplevelser og tale om dem med hinanden. Desuden tager vi billeder fra vores aktiviteter, som vi ser på og taler om bagefter”, siger Michael Thrane.

Ingen begrænsninger

Samarbejdet skal fortsætte, og der er allerede planer. Musik-arrangementer, rollespil-besøg, halloween og fastelavn er blot nogle af idéerne på tegnebrættet.

”Vi har ingen begrænsninger her!”, lyder det fra Michael Thrane.

”Nej, det er bare at gøre det. Pædagogerne i SFO’en støtter samarbejdet hundrede procent, og alle er glade for, at det er professionelle medarbejdere i Humlehusene, der tager så godt imod os”, siger Christina Johansen.

”Og børnene er også begejstrede. De lærer de gamle at kende, og de ved godt, at de er med til at gøre en forskel. Det er de stolte over, fortæller de, når vi taler om besøgene bagefter”, siger Christina Johansen.

Publiceret 18 January 2019 06:00